Sari direct la conținut

​DOCUMENT Decalogul integritatii, varianta PSD: plagiatul, urmarirea penala pentru luare/dare de mita si trimiterea in judecata pentru evaziune fiscala, intre criteriile aplicate candidatilor in alegeri/ Dragnea: Victor Ponta nu se regaseste in nicio situatie, sper ca va candida

HotNews.ro
Liviu Dragnea, Foto: psd.ro
Liviu Dragnea, Foto: psd.ro

PSD a definitivat codul de etica si conduita pentru membrii sai, care cuprinde si o lista de criterii de integritate pentru candidatii la alegeri. Documentul a fost transmis presei in timp ce sedinta Comitetului Executiv National al PSD era inca in desfasurare, insa ulterior acest for fiind a adoptat o varianta usor modificata, in care trimiterea in judecata pentru evziune fiscala a disparut din randul criteriilor pentru candidati.

Printre criteriile de integritate se numara si plagiatul, precum si toate etapele ale procedurii penale, inclusiv urmarirea penala dar doar pentru luare/dare de mita. De asemenea, exista criterii legate de functii de conducere in cadrul PCR si UTC si de statutul de colaboratori ai fostei Securitati.

  • UPDATE 20.00: Liviu Dragnea, intrebat la final daca Victor Ponta poate candida in baza acestor criterii (n.r. – acuzatiile de plagiat, respectiv trimiterea in judecata pentru complicitate la evaziune fiscala in dosarul Sova-Turceni Rovinari): „Daca doreste, da. Eu sper ca da. Victor Ponta nu se regaseste in situatii. Am vazut speculatii in presa si le resping. Codul de conduita nu a fost facut nici mine, nici Victor Ponta.”

Amintim cele doua situatii in care se afla Victor Ponta si care ar putea ridica intrebari in cazul criteriilor:

– A fost acuzat ca si-a plagiat lucrarea de doctorat, avand doua verdicte de plagiat: din partea Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti si a CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare). Parchetul a decis sa neinceperea urmaririi penala.

– A fost trimis in judecata de DNA pe 17 septembrie in dosarul privind contractele de consultanta de la Turceni si Rovinari. DNA il acuza pe premierul Ponta de trei infractiuni: fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata si spalarea banilor.

Este vorba de 10 criterii care seamana mult cu cele propuse de partidul rival, PNL, care urmeaza sa le adopte in forma finala vineri. Singura diferenta intre decalogul de integritate PSD si cel al PNL este criteriul „traseismului”, care nu se regaseste la social-democrati. Intrebat de acest lucru, Dragnea a declarat ca este „o prostie”.

Ambele par a se fi inspirat din declaratia de integritate realizata de Romania Curata pentru ministrii noului Cabinet.

Le redam mai jos, asa cum apar in documentul de opt pagini.

CRITERII DE CONDUITA SI INTEGRITATE PENTRU CANDIDATII PSD:

Persoanele care se afla intr-una din situatiile de mai jos, nu vor beneficia de sustinerea politica a PSD, pentru ocuparea, in conditiile legii, a unor functii politice sau administrative alese sau numite daca:

1.

a) s-a inceput impotriva sa urmarirea penala sau a fost trimis in judecata pentru dare si luare de mita;

b) s-a pronuntat impotriva sa o hotarare judecatoreasca de condamnare pentru fapte de coruptie, evaziune fiscala sau fapte comise cu violenta;

c) se afla in stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infractiune.

2. au detinut functii politice de conducere la nivel central si judetean, ale P.C.R., U.T.C. sau U.A.S.C.R.

3. au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat fata de cetateni in manifestatii publice;

4. au avut atitudini si/sau declaratii xenofobe, extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau nationalitate;

5. au fost membri sau colaboratori ai fostei Securitati, ca politie politica sau au fost dovediti ofiteri acoperiti;

6. inregistreaza datorii, ca persoana fizica, la bugetul local, al comunitatii in care candideaza

7. are relatii comerciale cu institutia pentru care candideaza sau cu institutiile din subordinea acesteia;

8. au obtinut diplome sau alte titluri stiintifice prin plagiat dovedit prin hotarare judecatoreasca;

9. se afla sub incidenta unei hotarari judecatoresti definitive privind incompatibilitati sau conflict de interese;

10. au completat in fals sau cu omisiuni declaratiile de avere sau de interese, in cazul in care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitiva a instantei.

Un ultim capitol al acestui cod se refera la sanctiuni pentru membrii PSD, in cazul in care sunt acuzati de fapte de coruptie, evaziune fiscala sau fapte comise cu violenta.

Redam mai jos fragmentul referitor la sanctiuni:

In cazul in care, pentru fapte de coruptie, evaziune fiscala sau fapte comise cu violenta, un membru de partid se afla intr-una din urmatoarele situatii:

1. inceperea urmaririi penale;

2. dispunerea arestarii preventive;

3. trimiterea in judecata;

4. condamnarea in prima instanta;

5. pronuntarea unei hotarari de condamnare definitiva,

Comisia Judeteana de Etica, Integritate si Arbitraj sau dupa caz Comisia Nationala de Etica, Integritate si Arbitraj, la sesizare sau din oficiu, cerceteaza speta si face propuneri catre Biroul Permanent Judetean sau Biroul Permanent National, dupa caz.

Biroul Permanent Judetean sau, dupa caz Biroul Permanent National la propunerea intemeiata a Comisiei Judetene, respectiv a Comisiei Nationale de Etica, Integritate sau Arbitraj, poate dispune urmatoarele sanctiuni:

  • Retragerea sprijinului politic;
  • Suspendarea din functia politica;
  • Suspendarea din calitatea de membru de partid;
  • Excluderea din partid.

Astfel, sanctiunile nu se aplica automat, ci in urma unei analiza a unei comisii special infiintate in partid, fie la nivel judetean fie la nivel central. Dragnea a declarat de-a lungul timpului in repetate randuri ca este necesara o analiza a fiecarui caz in parte cand este vorba de sanctiuni.

***

O varianta initiala a fost inaintata membrilor CEx la sedinta din 30 octombrie. Atunci, intrebat daca aceste sanctiuni prevazute in cod se aplica retroactiv, presedintele PSD Liviu Dragnea a raspuns: „Acest cod de conduita are in primul rand un rol de preventie. Si sanctiuni vor fi aplicate daca in continuare colegii nu vor intelege ca acest mod de abordare nu este o gluma. Nu se pune problema de aplicare retroactiva. Oricine este in una din situatiile de acolo va fi analizat la Comisia de Etica”, urmand ca apoi sa se decida eventuale sanctiuni. „Dar acest lucru se va intampla dupa ce acesta va fi adoptat, adica in maxim 3 saptamani.”

In ceea ce priveste Comisia Nationala de Etica, Integritate si Arbitraj, aceasta va fi condusa de deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor.

De mentionat ca fostul premier Victor Ponta, trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie in dosarul „Turceni-Rovinari”, a spus in repetate randuri ca el nu este acuzat de fapte de coruptie, deci s-ar putea considera ca Ponta nu se incadreaza in aceste criterii de intregritate. „Nu sunt acuzat de coruptie, pentru simplul motiv ca nu aveam nicio functie publica in acea perioada. Sunt acuzat pentru activitatea mea de avocat”, explica premierul in luna iulie.

Acelasi lucru este valabil si pentru Dragnea, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare in prima instanta in dosarul „Referendumul”. Urmatorul termen al recursului, la completul de cinci judecatori de la Inalta Curte, este programat pe 28 noiembrie.

Inainte de sedinta CEx din 30 octombrie, Dragnea declarase ca PSD „este un partid curat”, iar pesedintii sunt „cinstiti si corecti”.

„Acest Cod nu este pentru a se inlatura unii colegi din partid. E un document in care sunt prinse principiile de politica, de etica, in care credem, ale fiecarui membru al PSD. Este vorba de o noua abordare a politicii din partea noastra. Social democratii, in general, sunt oameni cinstiti, respectuosi, seriosi si nu mai vrem ca din cauza unora dintre noi pe partid sa se puna etichete generale. Cuprinde reguli atat de conduita si comportament, cat si creeaza posibilitatea aplicarii unor sanctiuni in conditiile in care se incalca aceste reguli sau in conditiile in care unii dintre membrii PSD se gasesc intr-o situatie penala generata de fapte de coruptie”, a afirmat Dragnea, citat de Agerpres.

„Avem peste 450.000 de membri, aproape 500.000, partidul nu va avea de suferit. Va ramane un partid mare si eu cred mult mai mare si mai puternic. PSD nu e murdar acum. PSD e un partid curat, dar trebuie sa scoatem in evidenta ceea ce ne caracterizeaza in general si anume onoarea, cinstea, demnitatea si un comportament corect si in general o conduita corecta. Pentru asta trebuie sa adoptam acest Cod si sa il aplicam la rigoare atunci cand e cazul”, a mai afirmat Liviu Dragnea, precizand ca in sedinta de vineri a Comitetului Executiv National Codul va fi dezbatut in prima lectura.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro