DOCUMENT Ministerul Educatiei pregateste noi schimbari in invatamant, care afecteaza contabilii, bucataresele si ingrijitorii din gradinite si scoli
Ministerul Educatiei modifica normarea personalului nedidactic si auxiliar din invatamantul preuniversitar. Concret, daca in prezent la gradinitele cu program prelungit exista 1 post de ingrijitor (femeie de serviciu), bucatar, spalatoreasa la 15 copii, Ministerul vrea sa introduca de la 1 octombrie 2015 o medie pe judet de 1 nedidactic la 65 de copii. Directorii de gradinite avertizeaza ca raman fara personal suficient, ceea ce ii pune in pericolul de a nu mai putea primi avizul de functionare, ministrul Educatiei sustine ca inspectoratele scolare trebuie sa adapteze aceasta medie pe judet, nu sa o aplice pe fiecare gradinita si scoala, si a amanat publicarea in Monitorul Oficial a ordinului.
- Amintim ca HotNews.ro a publicat in exclusivitate, la inceputul anului, un proiect de ordin de ministru care prevedea exact schimbarea normarii personalului nedidactic din scoli
- Sindicatele au avertizat atunci ca ordinul acela atragea reduceri de „4.000-5000 de posturi-norme didactice” in invatamantul preuniversitar, iar ministrul Educatiei a retras proiectul si a anuntat ca reia de la zero discutiile
- Acum, Ministerul Educatiei a revenit cu o varianta modificata a ordinului de la inceputul anului
Ordinul privind aprobarea criteriilor de stabilire a indemnizatiilor de conducere specifice, a criteriilor de stabilire a structurilor functionale si a criteriilor de normare pentru personalul din sistemul national de invatamant preuniversitar de stat nr. 4.995 ar urma sa intre in vigoare pe 1 octombrie 2015, dupa cum o arata proiectul trimis de Ministerul Educatiei la Monitorul Oficial si catre inspectoratele scolare judetene.
El stabileste ca, la nivelul fiecarui judet, „posturile didactic auxiliare (inclusiv posturile de conducere) si posturile nedidactice din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar de stat se normeaza avand in vedere o medie de 1/65 elevi/prescolari pentru personalul nedidactic si o medie de 1/163 elevi/prescolari pentru personalul didactic auxiliar„.
Numerosi directori de gradinite au avertizat ca asta ar insemna sa ramana fara bucatari, fochisti, ingrijitori suficienti, mai ales daca au mai multe corpuri de gradinita, la distanta. Pentru comparatie, normele din prezent stabilesc la gradinitele cu program prelungit 1 post de ingrijitor, bucatar, muncitor bucatarie, spalatoreasa, lenjereasa, muncitor calificat la 15 copii, 1-2 posturi de fochist pentru fiecare punct termic in functiune, iar postul de ingrijitor (femeie de serviciu) este normat in functie de suprafata de curatenie, nu de numarul de copii (sursa si detalii).
Modificari apar si in ceea ce priveste indemnizatiile de conducere pentru secretar sef si contabil sef. Daca vechea forma a proiectului prevedea o indemnizatie de 12% din salariul de incadrare pentru secretarul sef dintr-o scoala cu minimum 700 de elevi/prescolari, noul ordin acorda indemnizatie numai secretarilor din scoli cu peste 800 de elevi/prescolari. In prezent, exista un secretar sef la fiecare scoala cu peste 500 de elevi, potrivit normativelor in vigoare inca din 1999.
Afectati ar fi si contabilii sefi: dispar aceste pozitii din gradinitele cu program prelungit cu mai putin de 200 de copii, fata de forma initiala a ordinului.
Ce spune ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei
Foto: Agerpres
Contactat de HotNews.ro, ministrul Sorin Cimpeanu a declarat ca ordinul nr. 4.995a ajuns la ajuns la Monitorul Oficial „pentru ca este rezultatul unor discutii ale caror concluzii au fost agreate integral de catre sindicate, discutiile au fost purtate de catre reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Ministerului Finantelor, de la resurse umane, secretari de stat, coordonatorul comisiei paritare. Discutiile au avut loc pe parcursul mai multor saptamani si rezultatele au fost agreate. Pe cale de consecinta, ordinul a fost trimis spre publicare”.
Ministrul a afirmat ca „avand in vedere unele semnale venite de la inspectorate scolare, care au aratat ca exista dificultati de intelegere cu privire la unele aspecte continute de ordin, am decis organizarea unei videoconferinte luni cu toate inspectoratele scolare, la care au participat si liderii judeteni ai sindicatelor. S-au stabilit unele concluzii, dar consider ca este necesar sa mai am si eu o discutie cu inspectoratele, sa ma edific cu privire la unele aspecte tehnice, dupa care ordinul va putea fi publicat„.
Discutiile pe acest ordin vor avea loc saptamana viitoare, a precizat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei. Oficialul a subliniat ca „consecinta aplicarii acestui ordin nu va fi in niciun caz scoaterea unor persoane din sistemul de educatie, cu exceptia cazurilor in care se pensioneaza, isi dau demisia, etc si posturile se blocheaza acolo dupa. Cel mai important: doresc sa ma asigur ca in niciun caz nu vor fi dezavantajate gradinitele, invatamantul special, invatamantul in limba minoritatilor, invatamantul profesional, pentru a fi coerent cu sustinerea pe care am declarat-o public vizavi de aceste forme de educatie”.
Sorin Cimpeanu a declarat pentru HotNews.ro ca „este evident ca la gradinite ai mult mai mare nevoie de personal nedidactic. Voi avea grija sa fie reglat. Ordinul in sine nu presupune aplicarea acelei norme, insa la nivelul inspectoratelor scolare, din anumite motive, au fost astfel de discutii”.
„Daca exista inspectorate scolare care vor sa aplice fara sa gandeasca, asta va trebuie sa corectam. De asta voi avea discutii cu toate inspectoratele scolare judetene. Daca aplica uniform norma de 1/65 de elevi si prescolari pentru personalul nedidactic, sigur ca vom ajunge in aceste situatii [situatii in care gradinitele nu vor avea suficienti ingrijitori, bucatari, fochisti, etc – n.red.]. Ei trebuie sa inteleaga ca, mai ales la gradinite si in invatamantul special, raportul este mult mai mic si trebuie sa regleze cu situatiile din celelalte institutii, in care avem personal care se cam plictiseste la serviciu„, a continuat ministrul.
Cimpeanu a explicat ca, in forma actuala a ordinului, inspectoratele scolare judetene au libertatea sa jongleze: „unde au nevoi mai mari, sa aduca mai mult personal nedidactic, iar unde situatiile justifica un personal mai putin numeros, sa faca astfel incat sa se inchida pe medie. Dar chiar si asa, nu vor fi oameni dati afara din sistem„.
Simion Hancescu, presedintele FSLI, propune amanarea ordinului pana dupa aprobarea legii salarizarii
Simion Hancescu
Foto: Agerpres
Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat pentru HotNews.ro ca ii va propune ministrului Educatiei sa amane promovarea acestui ordin dupa aprobarea legii salarizarii bugetarilor. „Legea salarizarii este foarte aproape, intr-o saptamana vor incepe discutiile pe fond. Acolo sunt multe schimbari. Cred ca trebuie putin asteptat 2-3 luni pana la aprobarea legii salarizarii, pentru ca acolo sunt alte principii si in ceea ce priveste directorii”, a sustinut Hancescu.
„Calculul facut pentru personalul nedidactic si auxiliar este un calcul mediu facut pe judet si el a ajuns in scoli. Calculul mediu este corect. Deci nimeni nu trebuie sa plece, este echivalent cu numarul existent al personalului. Dar trebuie regandite lucrurile pe judete. Avem scoli in Apuseni cu 5-6 structuri, unde sunt de exemplu 200 de elevi in 6 scoli. Ar insemna sa fie afectati”, a explicat liderul sindical.
Hancescu a precizat ca i-a cerut pe 4 septembrie Ministerului Educatiei sa retraga acest ordin de la Monitorul Oficial, pentru ca in ordin nu era trecuta precizarea: „punerea in aplicare a prevederilor acestui ordin nu va conduce la incetarea contractului individual de munca pentru nicio persoana din categoria personalului didactic auxiliar si nedidactic”.
„Precizarea ajuta in acest moment, pentru ca noi am gandit ca acolo unde este surplus de personal, acesti angajati sa iasa natural, la pensie, sau sa se transfere de la o scoala la alta. Sau scoala care are in plus nu da pe nimeni afara, dar daca iese la pensie, sa se blocheze postul”, a explicat Hancescu.
Presedintele FSLI a anuntat ca „fiecare scoala va veni cu numarul de elevi, cu suprafata folosita si la nivel local trebuie sa fie o analiza pe fiecare scoala in parte. Sa vedem daca normativul in forma asta produce efecte negative sau e in regula„.
Marius Nistor, presedintele FSE Spiru Haret: Daca un singur om e disponbilizat, vom declansa actiuni de protest
Marius Nistor
Foto: Agerpres
Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie (FSE) „Spiru Haret”, a declarat pentru HotNews.ro ca a cerut ca invatamantul prescolar sa fie tratat separat.
Ordinul va „conduce la reduceri, prin forma in care a fost inaintat. Este foarte greu de pus in aplicare, duce la diminuari de drepturi salariale, la schimbari de posturi. Se renunta la posturi de secretare sefe, contabile sefe, ceea ce duce implicit si la disponibilizari. Nu discutam de mii de persoane„, este de parere Nistor.
Liderul FSE Spiru Haret a anuntat ca „solicitarea noastra e mult mai ampla, pentru ca atunci cand a aparut aceasta forma, dupa ce a fost inaintata de Ministerul Educatiei catre Monitorul Oficial si analizata de colegii nostri din scoli, reactia noastra este ca daca printr-un ordin de acest tip vor fi afectate indemnizatiile directorilor, secretarelor, contabilelor aflate in plata acum, daca un singur om e disponbilizat, daca apar reduceri de posturi la nivelul unitatilor de invatamant prescolar – vom declansa actiuni de protest”.
„Daca exista disfunctionalitati in sensul in care exista judete supraincarcate cu personal, nu consideram ca e normal sa luam masuri care afecteaza toate celelalte judete care respecta legea. E treaba Ministerului Educatiei sa isi regleze problemele in zonele in care au aparut astfel de excese”, a continuat Nistor.
Acesta a afirmat ca „excesele nu ar fi existat, daca nu ar fi existat un acord de la Ministerul Educatiei. Deci Ministerul Educatiei ar trebui sa isi faca ordine in propria ograda si apoi sa vada si greselile comise cu stiinta lor la nivelul inspectoratelor scolare. Cine gresteste plateste”.
Liderul sindical a declarat pentru HotNews.ro ca „judetul Covasna are mai multi contabili sefi decat are Bucurestiul. Cati copii sunt in Covasna si cati sunt la Bucuresti? Despre ce normative mai discutam acum? Au fost situatii tolerate”.
„Acum lovesc in cei care au fost corecti. Am judete in care se merge pe 1 personal nedidactic la 43 de copii si judete, ca Dambovita, unde se merge pe 1/111„, a avertizat Marius Nistor.
- Personalul nedidactic din invatamantul preuniversitar este format din: ingrijitor (femeie de serviciu), administrator, contabil, bucatar, muncitor bucatarie, spalatoreasa, lenjereasa, muncitor calificat intretinere, fochist, contabil, secretar, magaziner, paznic
- Personalul didactic auxiliar: bibliotecar, laborant, informatician, tehnician, pedagog scolar
Descarca de aici Ordinul nr. 4.995 care asteapta publicarea in Monitorul Oficial
OMECS 4995/2015 privind Criteriile de Normare a personalului nedidactic si auxiliar din preuniversitar
Compara cu normativul care se aplica din 1999 pana astazi
Citeste si: