DOCUMENT Ordonanța de Urgență care deblochează înființarea centrelor de vaccinare pentru etapa a doua, după disputa Boc-Voiculescu, pe agenda ședinței de Guvern de astăzi
Ordonanța de Urgență care clarifică cine va finanța operaționalizarea și cheltuielile curente ale centrelor de vaccinare, precum și cum va fi recrutat și plătit personalul medical implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19, act normativ care ar urma să deblocheze înființarea centrelor de vaccinare pentru a doua etapă a campaniei de vaccinare, după disputa Emil Boc – Vlad Voiculescu din ultimele zile, se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi.
Sursa de finanțare a acestor centre a reprezentat mărul discordiei în ultimele zile între ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și o parte dintre primarii din țară, reprezentați de Emil Boc, primarul Clujului și președintele Asociaţiei Municipiilor din România.
750 de centre de vaccinare ar urma să fie deschise în total în întreaga țară în etapa a doua de vaccinare împotriva COVID-19. Jumătate dintre ele ar fi trebuit să fie deschise astăzi, odată cu startul etapei, dar cum OUG de înființare a centrelor nu a fost încă adoptată de Guvern, în acest moment este neclar cu câte centre de vaccinare începe etapa a doua. 100 dintre aceste centre sunt deschise din etapa întâi.
HotNews.ro a încercat să afle de la Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea și de la Ministerul Sănătății cu câte centre deschise la nivel național va începe etapa a doua, însă nu a primit niciun răspuns până la momentul publicării acestui articol.
Cum vor fi finanțate centrele de vaccinare, potrivit proiectului de OUG:
- (1) Cheltuielile privind plata personalului medico-sanitar și registrator, cu excepția personalului delegat sau detașat, care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 se finanțează în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legea bugetului de stat pe anul 2021, respectiv:
- a) în bugetele locale;
- b) prin transferuri de la bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
- (2) Cheltuielile curente și de capital în vederea operaționalizării centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale, prin transferuri către bugetele locale prin introducerea unui nou articol bugetar la Cap 66.01 ”Sănătate”.
- (3) Finanțarea cheltuielilor curente și de capital în vederea operaționalizării centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, care se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătății către bugetele locale, se face în baza contractelor de finanțare încheiate între direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București cu autoritățile administrației publice locale beneficiare de astfel de tranferuri. Modelul de contract se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
- (4) Finanțarea și decontarea cheltuielilor necesare implementării măsurilor stabilite prin prezenta ordonanță de urgență se pot realiza și prin alte surse legal constituite.
Textul integral al proiectului de Ordonanță de Urgență poate fi consultat în documentul atașat.