Sari direct la conținut

DOCUMENT Programul de guvernare pe Sănătate: O nouă formulă de calcul a taxei clawback, după ce 3.000 de medicamente au fost retrase, și investiții urgente în spitalele unde "condițiile insalubre pun în pericol siguranța pacienților"

HotNews.ro
DOCUMENT Programul de guvernare pe Sănătate: O nouă formulă de calcul a taxei clawback, după ce 3.000 de medicamente au fost retrase, și investiții urgente în spitalele unde "condițiile insalubre pun în pericol siguranța pacienților"

Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar urma să adopte o nouă formulă de calcul a taxei clawback, în încercarea de a stopa retragerea de pe piața din România a unor medicamente generice esențiale pentru tratamentul multor afecțiuni, dar și de a reduce timpul pentru introducerea unor terapii noi, inovatoare. Măsura este prevăzută în programul de guvernare al Guvernului Orban II. În ultimii 4 ani, 3.000 de medicamente au fost retrase de pe piața din România. De asemenea, programul de guvernare promite „o analiză riguroasă a infrastructurii și dotărilor celor 367 de spitale publice și stabilirea unei liste de priorități urgente a investițiilor acolo unde există condiții insalubre sau care pun în pericol siguranța pacienților”.

Retragerea sau recalcularea taxei clawback a fost cerută insistent de producătorii și importatorii de medicamente din România, în ultimii ani. Aceștia arătau, în noiembrie anul trecut, că 3.000 de medicamente, din care peste 2.500 sunt medicamente generice, majoritatea cu prețul sub 30 de RON, au fost retrase de pe piața din România începând din anul 2015.

Aceștia avertizau că „în cazul în care nu se rezolvă problema clawback-ului, vom asista la o situație fără precedent în ceea ce privește disponibilitatea medicamentelor generice, precum și la închiderea unor linii de producție”.

Alte măsuri importante care figurează în programul de guvernare, la capitolul Sănătate:

  • Ministerul Sănătății, autoritățile locale și ministerele cu rețea proprie de sănătate, ar urma să realizeze o analiză riguroasă a infrastructurii și dotărilor celor 367 de spitale publice și stabilirea unei liste de priorități urgente a investițiilor acolo unde există condiții insalubre sau care pun în pericol siguranța pacienților.
  • Guvernul va pregăti elaborarea unui pachet de măsuri pentru stimularea asigurărilor de sănătate private complementare, potrivit programului de guvernare.
  • Guvernul promite să crească alocarea bugetară către Fondul Național Unic al Asigurărilor de Sănătate, cu destinația explicită a finanțării și dezvoltării programelor naționale curative, cu accent pe Programul Național de Oncologie și Programul Național de Boli Cardiovasculare.
  • Ministerul Sănătății ar urma să finalizeze de urgență demersurile necesare pentru obținerea finanțării europene pentru Spitalele Regionale din regiunile de dezvoltare Nord-Est (Iași), Nord-Vest (Cluj) și Sud-Vest Oltenia (Craiova) pentru demararea cât mai rapidă a licitațiilor publice și începerea efectivă a construcției.
  • În cadrul legii vaccinării ar urma să fie stabilită și obligația Ministerului Sănătății de a elabora și aplica un plan multianual de vaccinări și, implicit, un plan multianual de achiziții de vaccinuri.
  • Ministerul Sănătății ar urma să includă vaccinarea antiHPV, demarată în 2020, în Planul multianual de vaccinare.
  • Guvernul se angajează să urgenteze începerea derulării programelor naționale de screening cu finanțare de la UE în domeniul bolilor cronice cu cea mai mare incidență în populația României: boli cardio-vasculare, diabet zaharat, cancer pulmonar, colo-rectal, cancer de sân, de col uterin, de prostată.

Ludovic Orban a fost desemnat de Klaus Iohannis, după adoptarea moțiunii de cenzură de săptămâna trecută, să formeze un nou Guvern. Premierul desemnat a anunțat că lista miniștrilor va fi aceeași ca și la Guvernul Orban I, demis săptămâna trecută prin moțiune de cenzură.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro