Sari direct la conținut

Documentarul Benjamin Fondane la Clubul Taranului: proiectie de film si dezbatere

HotNews.ro
afis dezbatere Fondane si cinematografia, Foto: fondane.net
afis dezbatere Fondane si cinematografia, Foto: fondane.net

Clubul Taranului (Muzeul Taranului Roman) gazduieste duminica, 22 aprilie, de la ora 18:00, proiectia filmului documentar Benjamin Fondane (de Ana Simon), informeaza un comunicat remis redactiei. Evenimentul este prilejuit de Festivalul Filmului Evreiesc de la Bucuresti, aflat la cea de-a doua editie.

In prima parte a intalnirii, vor dezbate dimensiunea originala a operei cinematografice a lui Benjamin Fondane, precum si aspecte concrete ale receptarii acesteia, natura experientei artistice in cultura valorizata de rationalitatea triumfanta a anilor ’30.

Despre Ana Simon

Realizatoarea elvetiana de origine romana Ana Simon a regizat numeroase documentare inspirate din universul artelor, dintre care merita amintite Les Simon (despre dinastia actoriceasca intemeiata de Michel Simon), Portretul pictorului Venturelle, Evocarea poetului Herrera, Mica vanzatoare de lampi, Geneva lui Borges (unde comentariul este rostit de buna ei prietena Jeanne Moreau), Muzele adormite sau Triptic, o coproductie romano-elvetiana despre trei muzicieni romani de exceptie – Constantin Brailoiu, Clara Haskil si Dinu Lipatti.

Despre documentarul Benjamin Fondane

Ca cinematografia ii ingaduie omului sa desluseasca mai limpede taina lucrurilor, iata ceva ce sare-n ochi. Dar Dumnezeul-Cinema nu va fi in stare sa-mi ghiceasca religia, nici vreun alt idol la care ma voi fi inchinand. N-ar putea darui mai mult decat daruieste poezia, si cine stie daca poezia, oricat de zelos si de patimas ar fi iubita, este capabila sa deschida chiar si numai o stridie fara ajutorul cutitului, sa traga semnalul de alarma intr-un moment de panica. Intocmai poeziei, nici cinematografia nu va putea sa ne elibereze de naravuri, ea ne va lasa prada obisnuintelor noastre, pierderii timpului; menita cum este sa actioneze (in vederea carui scop?), ea va accepta sa serveasca – tocmai ea, arta cea mai imorala dintre toate artele – ipocrizia celor mai stupide, mai americane moravuri. Dar ea macar va fi izbutit – dupa ce toate sforariile se vor fi uzat – sa ne adune la un loc in fata unei neintelegeri dintre cele mai noi si sa sporeasca sansele a ceea ce indeobste numim: a trai.

Benjamin Fondane, in „2 x 2”, 1928, Traducere din limba franceza de Luiza Palanciuc si Mihai Sora

Filmul Anei Simon restituie deplasarile lui B. Fundoianu/Benjamin Fondane, un om chinuit de mari intrebari existentiale. Documentarul mizeaza pe autenticitatea surselor si a locurilor decisive din biografia autorului de origine romana. Se urmareste drumul eroului pornit din Moldova natala, „paradis al neurasteniei”, cum o numeste Cioran, pana in Parisul cu irezistibilele sale atractii culturale, de care a fost sedus poetul emigrant. Sunt redescoperite peisajele bucovinene descrise cu melancolie si ironie in poemele din Privelisti, dar si strazile pariziene care vor deveni decorul Cine-poemelor.

Fotografia lui Fondane cu o camera de filmat in mana devine laitmotivul vizual care leaga secventele intre ele. Fara sa urmareasca efecte spectaculoase in sine, filmul reuseste momente de bravura ca, de pilda, episodul argentinian unde este evocata realizarea lungmetrajului Tararira. Fotografiile de la filmare si din film sunt cadentate foarte inspirat in ritm de tango, sugerand culoarea locala, ca si atmosfera ludica a peliculei.

Titlul original: Benjamin Fondane

Regia si scenariul: Ana Simon

Imaginea: Sorin Chivulescu, Leonid Berdicevsky, Thierry Le Nouvel, Dominique Bauguil

Sunetul: Denis Wallois

Muzica: Paco Ibanez

Producator: Maia Simon (Elvetia)

Anul: 1998

Durata: 30 minute

Despre Festivalul Filmului Evreiesc

Ajuns la editia a II-a, Festivalul Filmului Evreiesc (Bucharest Jewish Film Festival) se desfasoara in perioada 27 aprilie-3 mai, la Cinema Studio si la Muzeul Taranului Roman.

In cadrul festivalului vor fi prezentate peste 50 de filme cu sau despre evrei (lungmetraje, scurtmetraje, documentare, opere de fictiune si filme de animatie). Filmele de actiune vor fi gazduite de Cinema Studio, iar documentarele vor fi proiectate la Muzeul Taranului Roman.

Accesul la proiectii va fi liber, in limita locurilor disponibile (mai putin Gala de pe 28 aprilie, de la Cinema Studio, unde accesul se va face pe baza de invitatie).

Vezi programul Festivalului Filmului Evreiesc din Bucuresti.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro