Dolarul scade, petrolul creste. Yahoo face spectacol
Scaderea sectorului de tehnologie a trimis Europa “pe minus” la deschiderea de dimineata. Apoi, dupa deschiderea pozitiva a sesiunii din America, indicii au recuperat cea mai mare parte din terenul pierdut. America si-a continuat cresterea, dar a cedat si ea pe final ca urmare a cresterii pretului petrolului. In acest rastimp, dolarul a incasat o tranta.
Marti 23 Ianuarie bursele europene au recuperat “minus-urile” inregistrate de dimineata. DAX30 din Germania a inchis la 6.678,93 puncte adica -0,13%, indicele pan-european EuroStoxx50 -0,01% la 4.140,19 in timp ce FTSE100 de la Londra a crescut 9,2 puncte, adica 0,15% la 6.227,60.
Bursele din Statele Unite au evoluat “in oglinda” fata de cele din Europa: initial au crescut, dar pe final de sesiune cresterea pretului petrolului a taiat o parte din avant, indicele Nasdaq100 fiind cel mai afectat.
Dow Jones a crescut 56,64 puncte, adica 0,45% la 12.533,80, S&P500 +0,35% la 1.427,99, iar indicele de tehnologie Nasdaq100 a inregistrat cea mai slaba performanta: -0,32% la 1.773,40 puncte.
Indicele Dow Jones a fost ajutat cel mai mult de United Technologies si “tras in jos” de Johnson&Johnson, ambele companii publicand rezultatele financiare trimestriale.
United Technologies a realizat un profit pe actiune de 0,87 dolari (fata de 0,85 estimari) si o cifra a veniturilor de 12,8 miliarde de dolari. In plus, oficialii companiei au estimat ca profitul pe intreg anul 2007 va fi intre 4,05 si 4,20 dolari pe actiune. Daca e sa calculam o medie simpla trimestriala ne rezulta un profit mediu de 1,03 dolari, deci o crestere substantiala. Cotatia United Technologies a crescut 3,2% la 66,14 dolari.
In schimb, Johnson&Johnson nu a satisfacut investitorii. A realizat un profit pe actiune de numai 0,74 dolari (fata de 0,79 estimari) si o cifra a veniturilor de 13,7 miliarde (in linie cu estimarile). Ca urmare, actiunile Johnson&Johnson au scazut 1,01% la 66,50 dolari.
Prudenta investitorilor in ceea ce priveste actiunile din sectorul de tehnologie s-a manifestat si astazi. Prudenta e insa, putin spus. Piata a pus in pret in lunile recente o crestere substantiala a profiturilor companiilor din acest sector si acum vede ca estimarile sunt undeva in aer, judecand dupa rezultatele publicate.
Din acest motiv, investitorii prefera acum sa vanda, selectiv insa, actiunile care inca nu au publicat rezultatele financiare. Cu alte cuvinte: “sufla si in iaurt”. Ca exemplu: Yahoo. Desi programat sa publice rezultatele abia dupa inchiderea sesiunii de Marti, investitorii trimisesera deja in jos cotatia Yahoo cu 1,68% la 26,96 dolari.
Dar aceasta strategie nu este intotdeauna dintre cele mai bune. Yahoo a publicat rezultatele financiare: 0,16 dolari profit pe actiune si venituri de 1,7 miliarde (fata de 0,13 si respectiv 1,21 estimari). Rezultate bune, dar nu suficient de bune, astfel incat Yahoo a scazut “after-hours” la 26,30 dolari adica 2,45%.
Apoi insa, a inceput spectacolul. Oficialii companiei au anuntat ca platforma Panama va fi lansata pe 5 Februarie, cu o luna mai devreme, si ca noua tehnologie va fi o arma puternica in ceea ce priveste competitia cu principalul sau rival, Google. Ca urmare, actiunile Yahoo au crescut apoi la 28,44, adica 5,49%.
Cotatia contractului futures pe petrolul Crude cu expirare in Martie (tranzactionat la NYMEX) a crescut 4,51% la 54,95 dolari pe baril. Cea mai mare parte a cresterii a survenit pe finalul sesiunii de tranzactionare ca urmare a anuntului facut de Sam Bodman, secretarul Energy Department.
Domnia sa a declarat ca Statele Unite vor creste rezerva strategica de petrol cu aproximativ 11 milioane de barili, cu incepere din primavara, estimand ca va fi cumparata o cantitate medie zilnica de 100.000 de barili.
Nici piata Forex nu a fost lipsita de volatilitate. Lira sterlina a crescut “intra-day” la 1,9917 fata de dolar, cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimii 14 ani. Aceasta crestere nu a rezultat direct, ci prin intermediul cotatiei cross lira sterlina fata de yenul japonez.
Miscarea a provenit din cauza apetitului pentru “carry trades”. Acestea sunt tranzactii speculative prin care investitorii se impumuta intr-o moneda cu dobanda mica (yenul in acest caz) si fac apoi un schimb valutar vanzand acea moneda contra alteia (purtatoare de dobanda mai mare (sterlina in cazul de fata).
In final, investitorii realizeaza un plasament extrem de rentabil, tocmai din diferentialul de dobanda dintre cele doua monede.
Aceasta slabiciune a dolarului vis-a-vis de lira sterlina si-a pus amprenta si asupra euro si a francului elvetian, care au inregistrat cresteri asemanatoare. Interesant insa este faptul ca desi lira sterlina a cedat apoi o mare parte din castigul fata de dolar (dovedind astfel caracterul speculativ al acestor “carry trades”), totusi euro s-a mentinut “pe val”.
Activitatea industriala din zona Euro (care a crescut cu 1,4% fata de luna precedenta), precum si comentariile din partea unor oficiali ai ECB care au sugerat ca trend-ul dobanzii la euro este “in sus” au contribuit la mentinerea cotatiei EURUSD la cote inalte.
Dolarul a inchis la 1,3024 fata de euro, la 121,65 fata de yanul japonez, la 1,9810 fata de lira sterlina si la 1,2427 fata de francul elvetian.
Pana la finalul saptamanii cand vor fi publicate cifrele cu privire la bunurile de folosinta indelungata si a vanzarilor de case noi din Statele Unite, este posibil sa participam la o noua realocare de pozitii a investitorilor, fapt care poate duce uneori la o crestere a volatilitatii.
Va voi tine la curent…