Sari direct la conținut

Donarea sistemului Patriot către Ucraina, contestată de APADOR-CH. „Parlamentarii au încălcat Constituţia”

HotNews.ro
Donarea sistemului Patriot către Ucraina, contestată de APADOR-CH. „Parlamentarii au încălcat Constituţia”
Rachetă lansată de sistemul de rachete sol-aer PATRIOT al României, în poligonul de antrenament Capu Midia, 14 iunie 2024. Sursa foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a transmis Avocatului Poporului solicitarea de a ataca la Curtea Constituţională legea privind donarea sistemului Patriot către Ucraina.

Organizația argumenteză că legea fundamentală interzice înstrăinarea (vânzarea sau donarea) bunurilor proprietate publică, aşa cum este şi cazul acestui echipament militar, se arată într-un comunicat de presă, citat de News.ro.

APADOR-CH a transmis că „legea votată rapid de Parlament, şi promulgată la fel de rapid de preşedinte”, cu toate că organizația a semnalat public „şi în timpul celor 48 de ore în care legea a fost „dezbătută” şi aprobată în Parlament, Constituţia interzice înstrăinarea (vânzarea sau donarea) bunurilor proprietate publică, aşa cum este şi acest sistem de apărare Patriot”.

Conform asociației, ceea ce ar fi putut face Parlamentul în acest caz, pentru a ajuta Ucraina, ar fi fost transmiterea în folosinţă gratuită a sistemului de apărare, păstrând în acelaşi timp proprietatea asupra lui.

„Întrucât parlamentarii au încălcat Constituţia ne-am adresat Avocatului Poporului”, au explicat reprezentanţii APADOR-CH.

În opinia lor, cele două motive de neconstituţionalitate ce pot fi invocate în sesizarea către CCR ar fi:

  • Neclaritatea legii

„Prin articolul unic din Legea 246/2024 au fost introduse la art. 1 al Legii 222/2017 trei noi alineate. Primul dintre ele este redactat neclar, aproape la limita logicii, neîndeplinind condiţiile de claritate şi previzibilitate cerute pentru o prevedere legală, în sensul art. 1 al. 5 din Constituţie. Astfel, în art. (3/1) se prevede că: Un sistem de rachete sol-aer PATRIOT… face obiectul unor acte de donaţie către terţi, în condiţiile legii, prin hotărâre a Guvernului.” Din redactarea acestui articol nu se înţelege clar dacă sistemul Patriot a fost deja donat sau urmează să fie, întrucât se foloseşte un verb la timpul prezent „face obiectul” şi nici dacă e vorba despre un singur act de donaţie sau mai multe, întrucât se foloseşte pluralul „acte de donaţie”, pentru un singur sistem”, a argumentat organizația.

  • Proprietatea publică este inalienabilă

„Prevederea din Constituţie că bunurile proprietate publică sunt inalienabile înseamnă că bunurile proprietate publică nu pot fi nici vândute şi nici donate. Ele pot fi doar: închiriate, concesionate sau date în folosinţă gratuită. Dar, statul nu poate renunţa la proprietatea asupra lor, sub nicio formă (vânzare, donaţie etc.). Pentru ca statul să poată dona bunul proprietate publică (sistemul de rachete Patriot) nu era suficientă modificarea unei legi (în speţă, a Legii 222/2017), ci şi a Constituţiei, respectiv a art. 136 al. 4 din Constituţie. Dacă nu s-ar fi grăbit să adopte această lege în numai 48 de ore (2-3 septembrie 2024), parlamentarii ar fi avut răgazul să recitească Constituţia şi să afle că ea permite transmiterea spre folosinţă gratuită a bunurilor proprietate publică, prin urmare ar fi putut să facă această faptă bună către Ucraina în mod legal şi constituţional”, au mai explicat reprezentanții APADOR-CH.

Asociația consideră, aşadar, că este neconstituţional alineatul nou introdus (3/1) la art. 1 din Legea 222/2017, conform căruia un sistem de rachete Patriot ar putea fi donat.

„Această prevedere, redactată confuz, este contrară atât art. 1 al. 5 din Constituţie (care se referă la condiţia de claritate a textului legal), cât şi art. 136 al. 4 din Constituţie, care interzice ca un bun proprietate publică să fie vândut sau donat”, a conchis APADOR-CH.

Iohannis a promulgat legea prin care România donează sistemul Patriot Ucrainei

Legea privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina, cerut în repetate rânduri de către președintele Volodimir Zelenski, a fost promulgată joi de către președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ, inițiat de Guvernul României, a fost adoptat marți de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, și prevede donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina.

Ministerul Apărării, cel care a inițiat această lege, a susținut că „finalizarea actului de donaţie către Ucraina va contribui la accentuarea poziţiei României ca furnizor de securitate regional şi la consolidarea relaţiei de parteneriat cu Statele Unite ale Americii, care oferă o garanţie esenţială pentru securitatea naţională, cu valenţe sporite în actualul mediu de securitate regional şi internaţional dificil şi complex”.

Actul normativ prevede și o sumă care va fi necesară să fie acoperită pentru transferul sistemului Patriot.

„Contravaloarea taxelor şi comisioanelor aferente achiziţiei unui sistem PATRIOT, în configuraţie similară cu cel propus pentru a face obiectul donaţiei către Ucraina, a fost estimată la circa 60 milioane USD. Fondurile se asigură integral prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale.”

INTERVIURILE HotNews.ro