Sari direct la conținut

Dosarul Carpatica – ASF: Ce spune ASF despre decizia semnata de Daniel Tudor, in calitate de sef CSA, in care s-ar fi ignorat deficiente grave depistate la firma lui Ilie Carabulea

HotNews.ro
Daniel Tudor, fost presedinte CSA si vicepresedinte ASF, Foto: AGERPRES
Daniel Tudor, fost presedinte CSA si vicepresedinte ASF, Foto: AGERPRES

Daniel Tudor este urmarit penal in dosarul DNA privind fapte de coruptie la Carpatica Asigurari si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), fiind acuzat ca in calitate de sef al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a cunoscut concluziile unui raport de control care evidentia deficiente grave la firma lui Ilie Carabulea si ar fi semnat o decizie (216/2013) in care aceste deficiente au fost ignorate. La solicitarea HotNews.ro, ASF a comunicat faptul ca Decizia 216 a fost emisa in urma hotararii Consiliului CSA din data de 25 aprilie 2013, luata cu majoritate de voturi de cei 7 membri: Daniel Tudor, presedinte CSA, Tudor Balta – vicepresedinte, Gheorghe-Cornel Coca Constantinescu – vicepresedinte, Dan Constantinescu – membru, Daniela popa – membru, Doru Claudian Frunzulica – membru si Albin Biro – membru.

  • ASF: Decizia 216/2013 stabilea 11 masuri in sarcina Carpatica Asigurari, care ar fi trebuit indeplinite integral pana la data de 31.12.2013.

In referatul procurorilor DNA, Daniel Tudor este acuzat ca ar fi emis o Decizie nr. 216/2013 in care ar fi ignorat concluziile unui raport de control al CSA care evidentia deficiente grave la Carpatica Asigurari:

  • „Astfel, ignorand concluziile raportului de control care evidentia deficiente grave care ar fi impus obligatoriu o majorare de capital la S.C. CARPATICA ASIG S.A. in cuantum de 15.000.000 euro, acesta a emis Decizia cu nr. 216/2013, in continutul careia nu au fost evidentiate deficientele grave constatate de echipa de control care ar fi condus si la suspendarea autorizarii de functionare a S.C. CARPATICA ASIG S.A., fapt ce a condus la o tulburare insemnata a stabilitatii sistemului de asigurari din Romania”, se arata in referatul DNA.

HotNews.ro a solicitat ASF sa faca publica aceasta decizie. De asemenea a cerut si lamuriri legate de anumite informatii contradictorii si chiar gresite din referatul DNA, precum informatia ca acel control al CSA la Carpatica Asigurari care a depistat deficiente grave „fusese dispus prin decizia din 04.10.2012 a presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, TUDOR DANIEL GEORGE”.

HotNews.ro a semnalat in articolul de mai jos ca nu Daniel Tudor era presedinte al CSA la data de 04.10.2012, ci Constantin Buzoainu. Precizarile ASF confirma aceasta informatie.

Iata mai jos precizarile ASF:

„Decizia 216/2013 a fost emisa in baza hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din data de 25 aprilie 2013. La cea data, nu exista Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF a inceput sa functioneze din 29 aprilie 2013). Asadar, este o decizie a CSA, anterioara inceperii functionarii ASF.

La momentul deciziei, Daniel Tudor era Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Ulterior, in urma votului din Parlament, incepand cu data de 29 aprilie 2013, Daniel Tudor a devenit vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara. Decizia a fost semnata de catre domnul Daniel Tudor in calitate de Presedinte CSA (calitate care a detinut-o pana la 28 aprilie 2013).

Decizia 216 este luata in urma hotararii Consiliului CSA din 25 aprilie 2013. Hotararea a fost luata de Consiliul CSA (format din 7 membri, inclusiv Presedintele Daniel Tudor). Hotararile in cadrul Consiliului CSA (in urma carora se emit decizii) erau luate cu majoritate de voturi (un om – un vot). Modul in care au votat membrii Consiliului in cazul unei anumite decizii nu este facut public in cazul CSA (la fel ca si in cazul altor reglementatori BNR, ASF, BCE, etc). Adoptarea hotararii care sta la baza deciziilor emise presupune existenta majoritatii.

Decizia 216/2013 (in urma sedintei de Consiliu CSA din 25 aprilie 2013) priveste stabilirea unor masuri in sarcina societatii Carpatica Asig SA.

Decizia stabileste in sarcina Carpatica Asig indeplinirea unui set de 11 masuri care trebuiau indeplinite integral pana la data de 31.12.2013

La data de 25 aprilie 2013, Consiliul CSA era format din 7 membri:

  • Daniel Tudor – Presedinte CSA
  • Tudor Balta – Vicepresedinte CSA
  • Gheorghe-Cornel Coca Constantinescu – Vicepresedinte CSA
  • Dan Constantinescu – membru
  • Daniela Popa -Membru
  • Doru-Claudian Frunzulica – Membru
  • Albin Biro – Membru

Controlul CSA care a stat la baza hotararilor CSA din 25 aprilie 2013 a fost derulat in perioada 29.10.2012 si s-a incheiat in 05.04.2013 (mai multe etape). Asadar controlul a fost inceput si finalizat in mandatul CSA. Controlul a fost decis in data de 04.10.2012. In data de 04.10.2012, domnul Daniel Tudor nu era nici membru nici Presedinte CSA (mandatul domnului Tudor de Presedinte CSA a inceput in 23 octombrie 2012).

  • In urma acestor precizari, HotNews.ro a solicitat ASF sa detalieze cele 11 masuri impuse Carpatica Asigurari si sa spuna si daca au fost indeplinite pana la sfarsitul anului trecut, asa cum era prevazut.

In legatura cu aceasta solicitare, Radu Soviani, purtatorul de cuvant al ASF a declarat:

  • ‘Potrivit normelor interne CSA, nu toate deciziile sunt publicate in Monitorul Oficial, publicandu-se doar cele care se finalizeaza cu amenzi. Intrucat la momentul luarii deciziei ea nu a fost publicata in Monitorul Oficial, potrivit normelor interne ale CSA, ea nu este publica. Indeplinirea planului de masuri stabilit in urma unor decizii este verificata, iar rezltatul verificarilor se anunta in masura in care sunt luate decizii suplimentare”.

Dosarul Carpatica: Ilie Carabulea si Marian Mirzac au fost arestati preventiv

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mirzac, au fost arestati preventiv, printr-o decizie luata de Tribunalul Bucuresti, miercuri seara, la propunerea procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul „Carpatica”. Prin aceeasi hotarare a instantei, Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig, a primit interdictie de a parasi tara timp de 30 de zile, scrie Mediafax.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti. Ilie Carabulea, Marian Mirzac si Radu Mustatea au fost retinuti, marti seara, de procurorii anticoruptie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro