Dosarul DNA privind fapte de coruptie in ASF si Carpatica: ASF anunta ca va reevalua contractele de reasigurare ale Carpatica Asigurari si ca sesizeaza Parlamentul in privinta lui Marian Mirzac, membru neexecutiv al Consiliului ASF, si arestat preventiv miercuri seara
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat joi ca a dispus reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica Asigurari, inclusiv în ceea ce privește reflectarea acestora în situațiile financiare ale societății, si solicitarea de informatii suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate si lichiditate ai societatii. ASF mai spune ca sesizeaza Parlamentul cu privire la situația lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv al Consiliului ASF si arestat preventiv miercuri seara in ancheta demarata de procurorii DNA.
ASF a anuntat joi masuri cu aplicabilitate imediata dispuse in cazul anchetei DNA privind fapte de coruptie in ASF si Carpatica Asigurari, respectiv:
În privința societății Carpatica ASIG SA:
- reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica ASIG SA, inclusiv în ceea ce privește reflectarea acestora în situațiile financiare ale societății.
- solicitarea de informații suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate și lichiditate.
În privința angajaților din cadrul ASF pentru care a început procesul de urmărire penală:
- ASF începe cercetarea prealabilă a angajaților pentru care Autoritatea are confirmarea oficială a calității de învinuit din partea DNA, în dosarul CARPATICA ASIG, în vederea luării măsurilor legale în acest sens.
- În conformitate cu OUG 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară, ASF sesizează Parlamentul României cu privire la situația domnului Marian Mîrzac, membru neexecutiv al Consiliului ASF.
Dosarul Carpatica: Ilie Carabulea si Marian Mirzac au fost arestati preventiv
Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mirzac, au fost arestati preventiv, printr-o decizie luata de Tribunalul Bucuresti, miercuri seara, la propunerea procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul „Carpatica”. Prin aceeasi hotarare a instantei, Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig, a primit interdictie de a parasi tara timp de 30 de zile, scrie Mediafax.
Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti. Ilie Carabulea, Marian Mirzac si Radu Mustatea au fost retinuti, marti seara, de procurorii anticoruptie.
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a precizat ca Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.
Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig, in prezent membru neexecutiv in cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice.
In cazul lui Radu Mustatea – membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania -, anchetatorii precizeaza ca acesta este urmarit penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita, complicitate la cumparare de influenta, toate trei in forma continuata, complicitate la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si uz de fals.
In acelasi dosar este urmarit penal si Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar la Autoritatea de Supraveghere Financiara, care este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni si abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.
Urmarit penal este si Daniel Tudor, fost presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si ulterior vicepresedinte al ASF, pentru ca ar fi ignorat concluziile unui raport care evidentia deficiente grave la Carpatica Asigurari.
Deficientele majore depistate la Carpatica Asigurari si care au fost ignorate de Daniel Tudor in calitate de sef al CSA si vicepresedinte ASF:
Carpatica Asigurari a incheiat in data de 20 decembrie 2012 un contract de reasigurare cu firma germana Hannover Re, utilizat de catre conducerea asiguratorului controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea pentru a acoperi in mod fictiv problemele financiare ale firmei si constatate de echipa de control a CSA in perioada octombrie 2012- martie 2013, se arata in referatul procurorilor DNA. Contractul nu acoperea decat un procent de 40% din rezerva de daune a Carpatica si s-ar fi impus obligatoriu o majorare de capital de 12 milioane euro. Desi a stiut acestea, Daniel Tudor, in calitate de sef al CSA si ulterior vicepresedinte al ASF, a semnat o decizie in care nu au fost evidentiate aceste deficiente grave, in interceptarile telefonice de la dosar acesta declarand ca a luat aceasta decizie din cauza presiunilor legate de alegeri.