Sari direct la conținut

Dosarul preturilor de transfer – de la necesitate la obligativitate

Fondatori TaxWise
Iulia Butnaru si Lavinia Bartos, Foto: Hotnews
Iulia Butnaru si Lavinia Bartos, Foto: Hotnews

Poate doar ati auzit despre subiectul preturilor de transfer. Sau poate pregatirea unui dosar al preturilor de transfer se numara printre activitatile dumneavoastra anuale, ocazionale sau a ramas in coada listei de prioritati. Cert este ca, incepand cu 2 februarie 2016, subiectul preturilor de transfer devine o prioritate pentru grupurile de societati, pentru autoritati si nu in ultimul rand, pentru consultantii fiscali specializati in aceasta sfera.

  • I.    Cateva notiuni introductive

Haideti sa o luam cu inceputul. Sa presupunem ca societatea A din Romania achizitioneaza un utilaj de la societatea mama din Germania la pretul P. Acest pret se numeste pret de transfer si trebuie sa fie la acelasi nivel cu preturile practicate pe piata, intre societati independente, pentru vanzarea de utilaje cu aceleasi caracteristici. Mai precis, pretul stabilit intre Societatea A din Romania si societatea mama din Germania nu trebuie influentat de relatia de afiliere dintre acestea.

Asadar, societatea A va intocmi o documentatie justificativa, “dosarul preturilor de transfer”, prin care va trebui sa demonstreze autoritatilor fiscale ca preturile de transfer au fost stabilite la nivelul pietei, neurmarindu-se mutarea profiturilor in alte jurisdictii. Merita precizat ca, daca societatea mama este tot o societate rezidenta in Romania, pretul practicat intre societatea A si societatea mama trebuie sa respecte acelasi principiu, denumit si “principiul valorii de piata”.

Haideti sa vedem circumstantele in care se prezinta dosarul preturilor de transfer.

  • II.    Dosarul preturilor de transfer inainte de 2 februarie 2016

Daca ati trecut deja prin exercitiul intocmirii unui dosar de preturi de transfer, inseamna ca fie ati fost proactivi, fie ati primit o solicitare de intocmire a dosarului preturilor de transfer de la autoritati si bineinteles un termen pentru intocmire cuprins intre o luna si trei luni, cu posibilitatea de prelungire o singura data, cu o perioada egala cu cea initial acordata.

De asemenea, probabil a trebuit sa intocmiti dosarul preturilor de transfer pentru toate tranzactiile desfasurate de societatea in care activati cu celelalte societati din grup, pentru ca nu exista un prag de materialitate pentru analiza. Bineinteles, ati urmarit si ca resursele implicate in documentarea anumitor tranzactii sa nu depaseasca riscul fiscal de ajustare a preturilor practicate, iar cerintele de continut prevazute in Ordinul 222/2008 sa fie indeplinite.

  • III.    Dosarul preturilor de transfer dupa 2 februarie 2016

De acum inainte vom face trecerea catre o documentatie contemporana de preturi de transfer. Mai exact, nu veti mai astepta o solicitare din partea autoritatilor si nici acordarea unui termen extins de pregatire a dosarului preturilor de transfer. Este important insa sa stiti in primul rand in ce categorie de contribuabili va incadrati, dupa cum veti vedea in continuare.

Contribuabilii mari sunt obligati sa intocmeasca anual dosarul preturilor de transfer, pana la termenul legal de depunere a declaratiei anuale privind impozitul pe profit. Documentatia anuala va fi prezentata in 10 zile de la solicitarea autoritatilor si va acoperi tranzactiile care depasesc urmatoarele praguri de semnificatie:

– 200.000 EURO, in cazul dobanzilor inregistrate cu serviciile financiare;

– 250.000 EURO, in cazul serviciilor prestate/primite;

– 350.000 EURO, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale.

Contribuabilii mari ale caror tranzactii nu ating pragurile de mai sus, precum si contribuabilii mijlocii si mici se mai bucura inca de un termen mai larg de prezentare a dosarului preturilor de transfer: intre una si doua luni calendaristice, cu posibilitatea prelungirii o singura data, cu inca o luna. Acest termen devine insa o provocare, mai ales din perspectiva colectarii de informatii sau a comunicarii cu reprezentantii grupului. Documentatia va acoperi in principal tranzactiile care depasesc urmatoarele praguri de semnificatie:

– 50.000 EURO, in cazul dobanzilor inregistrate cu serviciile financiare;

– 50.000 EURO, in cazul serviciilor prestate/primite;

– 100.000 EURO, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale.

  • IV.    Important de stiut!

In loc de concluzii, cateva idei importante:

– Neprezentarea sau prezentarea incompleta a dosarului preturilor de transfer duce la ajustari de cheltuieli / venituri din partea autoritatilor fiscale, iar sumele nu sunt de neglijat;

– Intocmirea unui dosar al preturilor de transfer este o munca specializata care nu reprezinta doar un exercitiu numeric, ci si plasarea tranzactiilor analizate in contextul afacerii desfasurate si a circumstantelor economice;

– In sfera preturilor de transfer, pe langa “principiul valorii de piata”, se aplica si principiul “este mai usor sa previi decat sa tratezi”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro