Două comori rare ale vikingilor descoperite în Danemarca
Două comori care conțin în total aproape 300 de monede de argint, inclusiv arabe și germanice, au fost descoperite în apropierea rămășițelor unei cetăți vikinge din nord-vestul Danemarcei, a anunțat joi muzeul care le va găzdui, citat de AFP.
Comorile au fost descoperite de o tânără la câțiva metri distanță una de cealalt[, într-un lan de porumb, toamna trecută, în timp ce se plimba cu un detector de metale în cadrul unei expediții de săpături în grup.
„O astfel de comoară este foarte rară”, a declarat pentru AFP Lars Christian Nørbach, directorul Muzeului din Jutlanda de Nord.
Monedele de argint au fost găsite la aproximativ opt kilometri de fortul circular Fyrkat, în apropiere de orașul Hobro. Potrivit inscripțiilor, acestea datează din anii 980.
Pe lângă monedele daneze, monede arabe și germanice, precum și bucăți dintr-o bijuterie de 500 de grame din Scoția sau Irlanda fac parte din pradă.
„Surpriza este că tezaurul datează din aceeași perioadă cu această fortăreață vikingă, construită de regele Harald „Dinte Albastru”, care este fondatorul Danemarcei, ca să spunem așa”, se entuziasmează Lars Christian Nørbach, pentru care descoperirea ne va permite să aflăm mai multe despre istoria vikingilor.
El crede că ar putea exista o legătură între comorile – pe care vikingii le-au îngropat în timpul războaielor – și fortăreața, care a ars în aceeași perioadă.
Monedele daneze au fost bătute în cantități foarte limitate de către regele Harald, a explicat el.
Inițiativele arheologice private sunt legale în Danemarca, cu condiția ca proprietarul terenului să fie de acord și ca descoperirile să fie returnate muzeelor.
Arheologii au anunțat că vor continua săpăturile în toamna anului viitor, după ce se va încheia perioada de recoltare.
Speranța lor este de a găsi mormintele și, cel mai probabil, casele foștilor proprietari ai acestei prăzi.
Publicul va putea vedea descoperirile în această vară la Muzeul de Istorie din Aalborg, unde vor fi expuse începând cu 1 iulie.
Femeia care a făcut descoperirea va primi o compensație financiară, a cărei valoare nu se cunoaște încă.