Sari direct la conținut

Dr. Anca Dragutescu: Calciul si vitamina D din produsele naturale, alaturi de lactate, cele mai eficiente arme impotriva osteoporozei

MedLive.ro

Osteoporoza este o boala care poate fi prevenita. Cu cat luam masuri mai devreme, cu atat organismul este mai protejat. Daca in copilarie si adolescenta organismul primeste cantitati suficiente de calciu si vitamina D, riscurile de imbolnavire sunt mult mai mici la varsta adulta. O dieta sanatoasa de-a lungul vietii poate contribui de asemenea la prevenirea osteoporozei.

“Consumul de lactate si suplimente ce contin calciu si vitamina D reprezinta inca cea mai buna metoda de a preveni aparitia osteoporozei, impreuna cu un stil de viata sanatos si exercitii regulate”, explica dr. Anca Dragutescu, medic specialist endocrinolog, pentru MedLive.ro.

  • Ce fac daca dieta nu imi asigura necesarul de calciu?

Daca aveti deficienta de calciu, discutati cu medicul dvs. Acesta poate sa va recomande o schimbare de dieta sau administrarea de suplimente. Nu trebuie sa credeti insa ca excesul de calciu este benefic. Unele studii au aratat ca femeile care iau suplimente de calciu peste necesarul zilnic risca sa se imbolnaveasca de pietre la rinichi.

  • Care sunt produsele care imi pot asigura necesarul zilnic de calciu?

Produsele lactate contin cantitati mari de calciu, de aceea sunt intotdeauna recomandate pentru intretinerea sanatatii oaselor. Nu trebuie insa sa uitam ca si alte produse, precum spanacul, tofu, migdalele, pestele si unele cereale pot fi la fel de bogate in calciu.

Desi poate parea complicat, expertii sunt de parere ca cea mai buna sursa de calciu sunt produsele naturale, nu suplimentele, deoarece acestea contin in plus elemente nutritive importante care ajuta la asimilarea calciului in organism.

“Studii recente au aratat ca berea, in special cea blonda, contine in cantitate sporita acid ortosilicic, care se pare ca “lupta” impotriva demineralizarii osului, dar care este exact rolul lui biologic nu este inca stabilit. Studiul sustine ca un consum moderat de bere ar putea fi benefic pentru os. Sa nu uitam insa ca un consum crescut de alcool are chiar efectul opus, acela de a creste riscul de fractura, pe langa alte efecte nocive binecunoscute”, aminteste dr. Dragutescu.

  • Osteoporoza poate afecta si copiii? Trebuie sa le dam suplimente de calciu?

Prezenta osteoporozei la copii este extrem de rara. De obicei apare ca urmare a unei alte boli cronice, precum astmul sau fibroza chistica, tratate cu medicamente pe baza de corticosteroizi. Medicamentele anticonvulsive folosite pentru tratarea epilepsiei sau tulburarii bipolare pot de asemenea afecta procesul de metabolizare a calciului si vitaminei D, slabind astfel rezistenta oaselor.

Uneori, copiii se pot imbolnavi de osteoporoza fara un motv clar. Boala se numeste osteoporoza idiopatica juvenila, iar vestea buna este ca aceasta trece de obicei de la sine in doi – patru ani.

Aportul de calciu, cel mai bun prieten al oaselor, este desigur important pentru sanatatea copiilor, indiferent daca acestia sufera sau nu de osteoporoza. Chiar daca cel mic este sanatos acum, regimul alimentar defectuos poate creste riscul de a se imbolnavi de osteoporoza mai tarziu. De aceea, este important sa avem grija ca micutii sa primeasca zilnic doza adecvata de calciu. Daca medicul considera ca este necesar, acesta poate recomanda copilului suplimente de calciu.

  • Am 50 de ani si sunt o femeie sanatoasa. Cum pot sa ma protejez de osteoporoza?

“Dupa varsta de 50 de ani, studiile au aratat ca absorbtia vitaminei D si transformarea ei in metabolitul activ scad. De aceea, va recomand sa consumati cat mai multe lactate, sa petreceti timp in aer liber (macar jumatate de ora de expunere partiala la razele soarelui), sa practicati exercitii fizice regulate, sa intrerupeti fumatul (daca sunteti fumatoare), sa limitati consumul de alcool si sa luati zilnic un supliment de calciu cu vitamina D”, spune dr. Anca Dragutescu.

  • De ce este mai posibil sa avem deficiente de vitamina D iarna?

Organismul uman produce vitamina D prin expunerea la soare. De fapt, este suficient sa stam la soare 10–15 minute zilnic pentru a “ne incarca” cu necesarul de vitamina D. In timpul iernii, de obicei, petrecem mai putin timp afara, de aceea riscam sa suferin de deficiente de vitamina D.

Aceasta joaca un rol important in asimilarea calciului. Fara aportul vitaminei D, o mare parte din calciul preluat din alimente sau suplimente se va risipi fara sa ne aduca nici un folos. Daca in perioada iernii nu stati suficient de mult la soare, dicutati cu medicul despre posibilitatea de a lua suplimente vitaminice.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro