Sari direct la conținut

Dr. Bogdan Oprita: Sistemul de telemedicina a condus la o reducere a mortalitatii cu 25%. Acum poti sa fii consultat de la distanta de cei mai buni specialisti

MedLive.ro
Dr. Bogdan Oprita, director SMURD Bucuresti, Foto: Hotnews
Dr. Bogdan Oprita, director SMURD Bucuresti, Foto: Hotnews

O initiativa care creste cu 25% sansele de supravietuire pentru pacientii aflati in stare critica, telemedicina presupune consultatii oferite la distanta, prin intermediul unei conexiuni audio-video si al unei aparaturi de monitorizare a semnelor vitale. Inaugurat in septembrie 2009, sistemul de telemedicina care conecteaza Spitalul Clinic de Urgenta din Targu Mures cu 40 de unitati medicale din sapte judete a reusit sa imbunatateasca cu 20% timpul de interventie de urgenta. Anul acesta, reteaua de telemedicina se extinde catre alte 16 unitati medicale din 12 judete, care vor putea comunica 24 de ore din 24 cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Floreasca din Bucuresti. Dr. Bogdan Oprita, medic sef al Departamentului SMURD Bucuresti,a discutat online cu cititorii MedLive.ro despre telemedicina de urgenta.

  • Citeste un interviu cu Dr. Bogdan Oprita, vezi VIDEO si comenteaza aici.

Realizator: Ionut Baias.

Dr. Bogdan Mihai Oprita este medic primar in medicina de urgenta, doctorand in medicina – toxicologie clinica. Din 2004, este medic sef al Departamentului UPU-SMURD Bucuresti din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti (din 2004 coordonator al activtatii aeromedicale SMURD Bucuresti, iar din 2008 si al componentei terestre – ambulante). Din 2007, conduce programul de rezidentiat in Medicina de Urgenta in cadrul Departamentului UPU-SMURD Bucuresti din structura Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti.

Sistemul de telemedicina pune in legatura spitalele din teritoriu cu un centru de diagnostic. Cand un pacient este adus intr-o unitate de primiri urgente, aceasta se conecteaza cu unul din cele doua centre de comanda, situate la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti (Floreasca) si la Spitalul Clinic Judetean Targu Mures, iar consultatia este oferita de cele doua echipe, pe baza comunicarii audio-video, precum si prin urmarirea a sase indicatori medicali transmisi prin monitorul de semne vitale:

  • puls;
  • rata respiratorie;
  • EKG;
  • puls-oximetrie;
  • CO2;
  • tensiune arteriala.

Diagnosticul este oferit in timp real de medicii de la centru care decid si unde trebuie transportat pacientul pentru a primi tratamentul adecvat in cel mai scurt timp. In ultimul an, in Romania, s-au efectuat peste 1000 de apeluri de telemedicina in regim de urgenta, provenind de la 40 de spitale din tara.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro