Draft-ul scrisorii de intentie catre FMI: Care sunt companiile care vor fi privatizate in 2012 si 2013
Eforturile Guvernului de a accelera reformele in companiile de stat, mai ales prin vanzarea unor pachete semnificative la Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, nu au dat inca rezultate concrete, se arata in draft-ul scrisorii de intentie catre FMI obtinut de HotNews. Exceptie fac masurile luate in privinta Hidroelectrica, societate de stat care a intrat in insolventa, se precizeaza in document. Atingerea tintelor privind arieratele in al treilea trimestru este dependenta de gasirea unui cumparator pentru Oltchim, iar in al patrulea trimestru de finalizarea lichidarii Companiei Nationale a Huilei.
Potrivit documentului, Ministerul Finantelor a revizuit si aprobat bugetele pentru o mare parte din 117 companii de stat si urmeaza sa finalizeze acest proces in cursul lunii septembrie. Guvernul va pregati si publica un raport cuprinzator privind activitatea intreprinderilor de stat, conform art. 58 din OUG 109/201 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, pana la sfarsitul lunii octombrie 2012, si, ulterior, in fiecare an pana la finele lunii mai.
Oferta publica secundara pentru vanzarea unui pachet de 15% din Transgaz trebuia sa lansata pana la finele lunii iunie 2012. Insa din cauza unor probleme tehnice, oferta va fi lansata in octombrie 2012.
De asemenea, va fi amanat termenul pentru vanzarea unor pachete de actiuni de la Romgaz si Hidroelectrica. Initial, actiunile de la cele doua companii trebuiau vandute pana in octombrie. Insa, consilierul de tranzactie pentru Romgaz a recomandat o evaluare a exploatatiilor detinute de companie inainte de lansarea ofertei publice initiale. In acest moment se desfasoara un proces de angajare a unui consultant pentru realizarea studiului care ar urma sa fie finalizat pana la sfarsitul anului. Astfel, oferta publica in cazul Romgaz va fi lansata in luna martie 2013, potrivit angajamentelor Guvernului.
In cazul Hidroelectrica, va fi lansata o oferta publica pentru vanzarea a 10% din actiuni, insa acest proces va avea loc dupa ce compania va iesi din insolventa. In draft-ul scrisorii de intentie se arata ca administratorul judiciar de la Hidroelectrica urmareste reducerea costurilor cu cel putin 10% in intreaga companie.
Si la Nuclearelectrica se amana termenul de vanzare a actiunilor cu un trimestru, fata de sfarsitul anului.
Oltchim se va privatiza in cursul lunii septembrie.
Vanzarea a 20% din Tarom si vanzarea unui pachet majoritar la CFR Marfa in acest an raman o prioritate pentru Ministerul Transporturilor.
Guvernul va pregati vanzarea pachetelor majoritare de la Electrica Furnizare si de la cele trei distributii ale Electrica pana la inceputul anului viitor, urmand sa fie lansate oferte publice pana la jumatatea lui 2013.
Alte companii programate pentru privatizare pentru inceputul anului viitor sunt:
- Noul producator de energie electrica Hunedoara care ar urma sa fie creat pana la sfarsitul lunii septembrie prin fuzionarea centralelor Paroseni, Mintia si 4 mine viabile ale CNH.
- Noul producator de energie electrica Oltenia. In draft-ul scrisorii de intentie se arata ca Oltenia este o companie care are mare nevoie de investitii, avand un rol cheie in asigurarea securitatii energetice din Romania.
Planul pentru lichidarea CNH va fi depus pana la sfarsitul lunii septembrie 2012, iar pentru Termoelectrica pana la inceputul lunii octombrie.
Managementul profesionist
Guvernul se afla in plin proces de selectare a consiliilor de administratie si a managerilor conform OUG 109/201 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. Numirea unui director general pentru Electrica Furnizare va avea loc pana la sfarsitul lunii septembrie. In cazul Hidroelectrica, numirea unui director general va avea loc imediat dupa iesirea companiei din insolventa. La Oltchim a fost numit in luna iulie un administrator special care se ocupa de pregatirea companiei pentru privatizare. La compania Oltenia, Guvernul va numi un consiliu de administratie profesionist si un director general pana la sfarsitul lunii septembrie. Procesul de numire a managerilor profesionisti la Romgaz, Nuclearelectrica si Transgaz va fi finalizat pana la sfarsitul lui 2012.
La CFR Calatori si CFR Infrastructura vor fi numiti manageri profesionisti pana la sfarsitul lunii septembrie.
Guvernul se angajeaza sa selecteze membrii consiliilor de administratie si managerii privati doar de pe listele de candidati selectati de companiile angajate sa asiste la acest proces. Guvernul isi mai propune sa imbunatateasca legea privind guvernanta corporativa astfel incat companiile sa aiba un termen de maxim 9 luni pentru finalizarea procesului de numire a managerilor profesionisti. De asemenea, se va sfecifica faptul ca numirea membrilor CA si a directorilor generali se va face petru perioade limitate de timp.