Sari direct la conținut

Dragnea: Nimeni nu are pusă în pericol pensia, nu se naţionalizează Pilonul II

HotNews.ro

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţine că nici Legislativul şi nici Executivul nu au în vedere naţionalizarea Pilonului II de pensii, el precizând că cei care au cotizat la fondurile obbligatorii amdinistrate privat nu vor pierde la pensie, potrivit news.ro.

”Nu are nici Guvenul, nici Parlamenrul în intenţie să naţionalizeze Pilonul II de pensii. Este o informaţie eronată, este o minciună” a afirmat Dragnea într-o conferinţă de presă susţinută miercuri.

Dragnea a adăugat că „nu va pierde nimeni la pensie” şi că niciunul dintre cei care au cotizat la Pilonul Ii nu are pensia pusă „în pericol” .

Nerespectarea graficului de creştere a contribuţiilor la pensiile administrate privat a dus la o acumulare mai mică cu 12,9% în conturile românilor în ultimii zece ani, impactul la nivelul Pilonulului II fiind de 1,1 miliarde de euro, potrivit prezentării susţinute marţi de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) în Comisia economică din Senat.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, întrebat despre intenţia de naţionalizare a Pilonului II de pensii, că PSD “a făcut un hobby din a schimba tot ce funcţionează în România”, spunând că “se poate guverna şi aşa, însă nu cu rezultate bune”.

“Aceste veşnice schimbări nu aduc decât bulversări şi incertitudini. Am observat că PSD a făcut un hobby din a schimba tot ce funcţionează în România, a schimbat sistemul de impozite şi taxe, a mărit salariile până când le-a micşorat, acum vrea să desfiinţeze Pilonul II de pensii. Nu este bine aşa. (…) Se schimbă, trebuie, nu trebuie, legile justiţiei, se schimbă, trebuie nu trebuie, impozitarea. Acum umblam lala sistemul de pensii, umblăm la securitatea naţională. (…) Nu cred că mergem spre o stabilitate a statutului român, ci, dimpotriva, cred că prea multe lucruri abordate în prea scurt timp duc la o instabilitate pe care nu şi-o doreşte nimeni“, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la Parlament, unde a participat la primul Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti (B9).

El a mai spus că “se poate guverna şi asa, însă nu cu rezultate bune”.

Eugen Teodorovici nu exclude posibilitatea de a investi o parte din fondurile publice de pensii

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, nu a exclus marți posibilitatea ca statul să investească o parte din fondurile publice de pensii.

„Orice stat, în mod normal, și de fapt statele dezvoltate, au și această abordare, de a investi în și în afara țării respective”, a spus Teodorovici, întrebat de ziariști dacă statul ar putea investi banii din Pilonul I de pensii.

Acesta a precizat că „noul mecanism” va fi aprobat la finalul lunii iunie. „Că tu, stat, stabilești să faci o investiție, asta e o decizie care se va stabili în acel pachet” legislativ, a spus acesta.

Teodorovici a recunoscut că până acum „statul a demonstrat că nu e un bun administrator pe economie” dar acest lucru „nu înseamnă că statul trebuie condamnat la o etichetă de incapabil să gestioneze banul fie public fie privat într-un mod judicios”.

Analiștii financiari: În cazul în care contribuțiile viitoare la pilonul II ar fi direcționate către bugetul de stat, aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piața de capital

“Peste nouă miliarde de euro s-au strâns în conturile fondurilor de pensii private obligatorii din România. Peste 60% din aceste sume finanțează deficitul bugetar sau datoria publică deoarece sunt investite în obligațiuni emise de statul român, iar 20% din aceste sume asigură lichiditatea pieței de capital de la București. În cazul în care contribuțiile viitoare la pilonul II ar fi direcționate către bugetul de stat, aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piața de capital.”, a atenționat miercuri Asociația analistilor financiari CFA Romania.

“Din cauza nerespectării legii, românii au acum, după 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici în contul personal decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată, iar impactul la nivelul Pilonul II este de 1,1 miliarde de euro (contribuții nevirate)”, arată conducerea APAPR (Asociația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private), într-o prezentare susținută astăzi în cadrul unor audieri în Comisia Economica din Senat.

Legea 411/2004 prevedea un calendar de creștere a contribuției virate către Pilonul II de la 2% (din venitul brut) în 2008 la 6% în 2016 (0,5pp / an). După mai multe întârzieri, contribuția a ajuns la 5,1% în 2016 și 2017 și a scăzut la 3,75% în 2018, subliniază conducerea APAPR în prezentarea susținută în Senat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro