Drama la absolvire
Studentii Facultatii de Teologie „Andrei Saguna” si-au incheiat studiile print-un spectacol cu tematica religioasa, sustinut in curtea cladirii. Ploaia de aseara nu i-a demoralizat pe spectatori, printre care s-a numarat insusi mitropolitul Ardealului.
Spectacolul „Nicanor si Secunda” a fost ales pentru a incheia ciclul de patru ani de studentie a viitorilor preoti. Festivitatea de final a promotiei a inceput la ora noua printr-o liturghie, fiind completata de punerea in scena a piesei religioase si de o ceremonie sustinuta in aula facultatii.
„Nicanor si Secunda” reprezinta o transpunere a evenimentelor petrecute in Egipt, in timpul lui Caius Aurelius Diocletianus. Tinerii au incercat sa reliefeze cit mai multe analogii intre drama celor doi si opera shakespeariana „Romeo si Julieta”.
Spectatorii au inteles insa ca protagonistii piesei „Nicanor si Secunda” nu mor unul pentru celalalt, impinsi de eros, ci pentru ca au dobindit virtutea de a se sacrifica pentru Hristos
Misiune indeplinita
Scena improvizata in curtea facultatii a reusit sa provoace interesul curiosilor de pe strada, care s-au adunat intr-un numar suficient de mare pentru a-i aclama pe actorii diletanti, dar inspirati. In primul rind a stat chiar mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza. Iar in centrul scenei improvizate s-a aflat crucea, ca simbol al rastignirii lui Iisus.
Mai in spate, a fost aprins un foc sustinut pina la finele piesei, iar in parte opusa acestora, se gasea un fel de templu etajat, reprezentind tronul imparatilor romani. „40 de interpreti, sapte acte, trei scene pe care se joaca concomitent, reprezinta o provocare chiar si pentru un teatru profesionist.
Cu atit mai mult este de apreciat efortul studentilor teologi de a duce la bun sfirsit un asemenea maraton artistic. O adevarata superproductie”, se mindreste Mirona Tatu, regizoarea spectacolului. Dorinta tinerilor de a pune pe picioare o piesa de acest gen a fost sprijinita de profesorul Vasile Chiara.
S-a jucat in ploaie
Studentii nu s-au comportat ca niste novici. Dimpotriva, au reusit sa-si impresioneze publicul. Laitmotivul spectacolului poate fi identificat cu ideea de baza a religiei regasita chiar intr-o replica a protagonistului Nicador, si anume „singura noastra arma e rugaciunea”.
Pentru a introduce si elemente cvasiterifiante, regizoarea s-a gindit sa ofere loc in scena si personajului Moartea, intruchipat de studentul Marius Sima, care nu de putine ori a parasit barierele scenei, pentru a se plimba lent si chiar sinistru printre spectatori. Ploaia deasa nu i-a facut pe actori sa capituleze, asa ca publicul nu i-a parasit.
Piesa a luat sfirsit printre fulgere si tunete, care au accentuat finalul tragic, in care cei doi miri sint ucisi. Dupa spectacol, multimea de oameni amestecata cu o parte din actori s-a indreptat spre aula facultatii unde au fost tinute discursuri ale studentilor si ale profesorilor, pentru ca finalul sa fie consacrat ceremonialului de predare a cheii.
Posibilitati pentru viitor
Dupa patru ani de facultate, tinerii absolventi pot sustine un examen ca sa preia o parohie, sau se pot indrepta pe calea calugariei. „Mai exista si o varianta extrem de rara, de sorginte apuseana, cere se refera la viata de celibat, insa la noi in tara nu este atit de raspindita”, a precizat Nicolae Vintila, interpretul lui Felix din piesa.