Sari direct la conținut

„​Dune – Part Two”: Primele recenzii vorbesc despre un „succes grandios” și un film mai bun decât primul

HotNews.ro
„Dune: Part Two” a aparut pe 1 martie in cinematografe, Foto: LMK / Landmark / Profimedia Images
„Dune: Part Two” a aparut pe 1 martie in cinematografe, Foto: LMK / Landmark / Profimedia Images

„Dune: Part Two”, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, a apărut în cinematografe după o așteptare mai lungă decât era preconizat, iar recenziile par să confirme că regizorul canadian Denis Villeneuve s-a întrecut pe sine.

„Filmul lui Villeneuve este un succes grandios, lucrând pe o pânză chiar mai largă decât primul Dune – dar este imprimat cu o tristețe profundă, o calitate care îl diferențiază de alte blockbustere contemporane”, scrie The Atlantic într-o recenzie intitulată „Un blockbuster colosal care își justifică dimensiunea”.

„Adaptarea monumentală a lui Denis Villeneuve extinde lumea sa extrordinară de stranietate sclipitoare. Este imposibil să îți imaginezi pe cineva făcând-o mai bine”, notează și The Guardian într-un articol al cărui titlu subliniază „un spectacol uluitor”.

„Îndrăzneț, intim și amenințător ca niciun alt blockbuster în existență”, titrează The Independent, notând că „există momente în Dune: Part Two care par atât de îndrăznețe, [încât] se desfășoară ca și cum ar fi gravate deja în canonul cinematografiei”.

Revista Slate scrie că „Noul Dune spectaculos va transforma fiecare sceptic nou într-un credincios”, în timp ce People notează că „Timothée Chalamet s-a întors într-un sequel care este chiar mai bun decât originalul”. „Dune: Part Two este mai mare, mai îndrăzneț și Da – chiar mai bun – decât Part One”, titrează și revista Rolling Stone.

Evident, nu toată lumea a fost la fel de impresionată. The Times, de exemplu, dă filmului nota 2/5, notând că „Villeneuve a luat cele mai rele și moralizatoare bucăți din Avatar, despre cum imperialismul este alimentat de exploatarea resurselor naturale, și le-a reambalat aparent cu un filtru de Instagram portocaliu”.

Le Figaro notează în schimb că Dune: Part Two i-a divizat pe criticii săi, recenziile de pe „bătrânul continent” fiind în general mai puțin stelare în condițiile în care cinefilii de aici sunt obișnuiți cu producțiile cinematografiei proprii, indubitabil mai introspective decât Hollywood.

Cert este că spectatorii își vor putea forma acum propria opinie din moment ce Dune: Part Two a apărut vineri în cinematografe după o amânare de mai multe luni din cauza grevei duble de anul trecut de la Hollywood.

Denis Villeneuve a vrut ca „Dune: Part Two” să fie mai aproape de intenția originală a lui Frank Herbert

Cei care au citit seria de romane Dune a autorului american Frank Herbert ar putea observa că acest al doilea film al lui Villeneuve urmează un cadru temporal puțin diferit față de cel din cărțile sci-fi, povestea din Dune: Part Two începând imediat după încheierea primului lungmetraj, lăsând astfel la o parte saltul în viitor din opera originală.

Villeneuve a explicat însă într-un interviu acordat agenției Reuters luna trecută că este de părere că această secvență a evenimentelor pe care a ales-o este mai apropiată de modul în care Herbert s-a gândit că va fi primită cartea Dune originală din 1965.

„Când Frank Herbert a scris cartea și după ce ea a apărut, el a fost dezamăgit de modul în care oamenii au perceput personajul lui Paul. El a simțit că oamenii l-au privit pe Paul ca pe un erou iar pentru el Paul a fost un antierou, el era o figură întunecată, era un pericol”, a declarat regizorul canadian pentru Reuters.

Villeneuve a afirmat de asemenea că Herbert a dorit ca Dune să fie o poveste care să avertizeze asupra pericolului reprezentat de liderii carismatici și că modul în care cititorii au interpretat personajul l-a făcut în cele din urmă să scrie și romanul Mântuitorul Dunei, pentru a corecta percepția greșită asupra lui Paul formată din prima carte.

„Prin urmare, când am scris [scenariul pentru] adaptare m-am asigurat că sunt mai apropiat de intențiile inițiale ale lui Frank Herbert”, a declarat pentru Reuters regizorul în vârstă de 56 de ani.

FOTO: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nume noi în „Dune 2”: Christopher Walken, Florence Pugh, Anya Taylor-Joy

Dat fiind succesul uriaș de care s-a bucurat și primul film Dune al lui Villeneuve din 2021, puțini își mai amintesc probabil că regizorul canadian și-a asumat un pariu îndrăzneț când l-a ales pe actorul Timothée Chalamet pentru rolul principal al lui Paul Atreides. Sigur, Chalamet nu era nicidecum un necunoscut, însă la momentul respectiv nu erau puțini cei care aveau dubii dacă el este „material de blockbuster”.

Alegerea actriței și cântăreței americane Zendaya pentru rolul lui Chani a fost poate chiar mai curajoasă, însă în rest Villeneuve a completat distribuția cu nume care nu au nevoie de foarte multe prezentări: Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Dave Bautista, Stellan Skarsgard, Javier Barden sau Jason Momoa.

De parcă distribuția primului film nu era pe cât de stelară poți găsi într-un lungmetraj de la Hollywood de zilele astea, Dune: Part Two vine cu câteva nume noi care chiar n-au nevoie de nicio prezentare.

După mine, cel mai mare nume care s-a alăturat noului film este de departe Christopher Walken, care îl joacă pe Împăratul Padisah Shaddam Corrino al IV-lea.

Personajul lui Walken este împăratul universului cunoscut și tatăl prințesei Irulan, jucată de Florence Pugh. Deși el nu apare în prima peliculă, Shaddam este cel care a trimis Casa Atreides pe Arrakis după ce a plănuit atacul asupra lor alături de Casa Harkonnen.

FOTO: Warner Bros. / Backgrid UK / Profimedia Images

Pugh este de asemenea unul dintre numele noi din Dune 2 al lui Villeneuve, personajul ei fiind cea mai în vârstă dintre fiicele Împăratului Shaddam și o membră a ordinului Bene Gesserit de Rang ascuns. Pugh a relatat într-un interviu acordat luna trecută revistei SFX despre rol că „e amuzant, am fost întrebată chiar dimineața aceasta dacă e la fel de arțăgoasă precum alte personaje pe care le-am jucat înainte”.

„Poate că e în interiorul ei, dar cred că ea e probabil unul dintre cele mai tăcute personaje pe care le-am jucat vreodată. Ea e cineva care ascultă constant, învață mereu și acesta a fost unul dintre lucrurile care m-au entuziasmat atât de mult când am citit scenariul”, a explicat actrița britanică.

FOTO: LMK / Landmark / Profimedia Images

Și scriam puțin mai sus „după mine” despre cel mai mare nume care s-a alăturat distribuției pentru Dune: Part Two fiindcă publicul mai tânăr s-ar putea să fie mai entuziasmat de apariția actriței Anya Taylor-Joy în noul film, dat fiind succesul de care s-a bucurat serialul The Queen’s Gambit de pe Netflix și proiectele în care a jucat ulterior.

Taylor-Joy s-a alăturat târziu distribuției filmului însă ea joacă un rol foarte important, după cum vor ști desigur fanii cărților lui Herbert: cel al Aliei Atreides, sora lui Paul și fiica lui Lady Jessica. Ea nu avea cum să nu apară în al doilea film și acest lucru a fost de altfel insinuat în lungmetrajul din 2021, când Paul are o viziune cu ea ca bebeluș.

FOTO: Daniel Leal / AFP / Profimedia Images

Lista noilor nume din Dune: Part Two este completată de actorul american Austin Butler, un alt nume în vogă la Hollywood, și actrița franceză Léa Seydoux.

Butler îl interpretează în film pe Feyd-Rautha, tânărul nepot al Baronului Harkonnen și cel care ar trebui să preia frâiele planetei Arrakis, în timp ce Seydoux va fi Margot Fenring, o membră a ordinului Bene Gesserit și confidentă a împăratului Shaddam al IV-lea.

FOTO: JLPPA / Bestimage / Profimedia

Vom avea parte și de un al treilea film „Dune” de la Denis Villeneuve?

Acum că Dune: Part Two a apărut în sfârșit în cinematografe, una dintre întrebările care devin și mai de actualitate este dacă saga lui Villeneuve va deveni o trilogie. Regizorul canadian a vorbit din nou în interviul acordat Reuters luna trecută despre dorința sa de a face mai multe filme bazate pe scrierile lui Frank Herbert în condițiile în care primele două lungmetraje se bazează doar pe primul roman.

„La început obiectivul meu a fost să adaptez prima carte Dune. Am terminat asta. Ar avea sens pentru mine să termin povestea lui Paul Atreides cu Mântuitorul Dunei, a doua carte, și să fac o trilogie”, a explicat Villeneuve. „Așadar, asta e acum în lucru iar când voi avea un scenariu solid există o șansă mare să mă întorc la Arrakis”, a spus el.

Cineastul a declarat încă din luna august a anului trecut că a început să lucreze la un al treilea film Dune, afirmând și atunci că romanele ulterioare ale seriei lui Herbert au „deconstruit” ideea că Paul Atreides este un erou de tip mesianic și că aceasta este o idee pe care dorește să o exploreze.

„Voi spune doar că avem cuvinte pe hârtie”, afirma el la momentul respectiv.

Regizorul a mai temperat însă puțin așteptările într-un interviu acordat celor de la The Times zilele trecute, spunându-le jurnaliștilor britanici că „există o dorință absolută de a face un al treilea film, dar nu vreau să grăbesc lucrurile”.

„Pericolul la Hollywood este că oamenii se entuziasmează și se gândesc doar la date de lansare, nu la calitate”, a spus Denis Villeneuve.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro