Sari direct la conținut

Dupa 18 ani, dosarul lui Chitac a fost retrimis Parchetului Militar

HotNews.ro

Completul de noua judecatori de la Inalta Curte de Casatie a decis retrimiterea la Parchetul Militar si refacerea urmaririi penale a dosarului in care gen. Mihai Chitac este acuzat de omor in mineriada din 13-15 iunie 1990. Judecatorii considera ca procurorii ar fi trebuit sa aiba avizul pentru inceperea urmaririi penale din partea presedintelui de atunci, Ion Iliescu, deoarece Chitac a fost ministru de interne pret de citeva luni in 1990. Procurorii sustin insa ca la vremea respectiva la putere se afla un guvern provizoriu, numit de CFSN, iar parlamentul inca nu se constituise. Surse din Parchet au declarat pentru HotNews.ro ca in cel mai scurt timp va fi cerut avizul presedintelui Basescu.

Completul de noua judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca Parchetul Militar trebuie sa refaca urmarirea penala in dosarul in care gen. Mihai Chitac este acuzat de omor deosebit de grav in mineriada din 13-15 iunie.

Urmarirea penala impotriva lui Chitac a fost declansata, in anul 2000, de catre procurorul Dan Voinea, seful Parchetelor Militare. Judecatorii isi motiveaza hotarirea de acum prin faptul ca procurorii nu au avut avizul presedintelui Ion Iliescu, implicat si el in dosarul mineriadelor.

Potrivit unei decizii din 2007 a Curtii Constitutionale, avizul Presedintelui sau al Parlamentului este necesar si pentru fostii ministri, nu doar pentru cei in functie. Asadar, la 18 ani de la mineriada, judecatorii considera ca procurorii ar fi trebuit sa fi obtinut avizul presedintelui Iliescu, deoarece Mihai Chitac a detinut timp de citeva luni, in anii ’90, functia de ministru de interne.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca in recursul procurorilor militari se preciza ca, potrivit Legii 115/1999, a raspunderii ministeriale, „membrii guvernului sint numiti de presedinte in baza votului dat de parlament”. ” Or, in iunie 1990, presedintele nu era inca investit in functie, guvernul nu era format, iar parlamentul nu se constituise inca. Mihai Chiatac a fost numit ministru de interne de un guvern provizoriu, in baza propunerilor CFSN, iar acest guvern avea prerogative restrinse”, au sustinut procurorii in recurs.

Argumentele procurorilor au fost insa respinse de cei noua judecatori de la Inalta Curte de Casatie, iar dosarul gen. Mihai Chiatac, in care mai sint acuzati gen. Gheorghe Andrita, fost adjunct al ministrului de interne, col. Dumitru Costea, fost comandant al UM Trupe de Paza si Ordine Ploiesti, se intoarce pentru refacerea urmaririi penale.

Surse din parchet au declarat pentru HotNews.ro, ca refacerea urmaririi penale nu va fi facuta de gen. Dan Voinea, iar avizul presedintelui Traian Basescu va fi cerut in cel mai scurt timp.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro