După eșecul privind greva generală din Educație, Guvernul anunță deblocarea concursurilor pentru profesori și directori de școli
După eșecul negocierilor cu sindicatele din Învățământ, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că azi în ședință s-a adoptat un Memorandum pentru deblocarea posturilor din Educație prin derogare de la Ordonanța de urgență care vizează reducerea cheltuielilor bugetare.
Executivul a acceptat astfel organizarea de concursuri pentru posturile vacante sau temporar vacante din instituțiile de învățământ superior și învățământ preuniversitar pentru anul în curs.
- „Pentru instituțiile din domeniul universitar, Memorandumul prevede, ca urmare a începerii anului universitar 2023-2024, organizarea de concursuri pentru a ocupa posturile didactice și de cercetare, didactic auxeliare și nedidactice, precum și a funcțiilor de conducere vacante și temporar vacante din cadrul instituțiilor de învățământ superior. (..)
- Toate posturile didactice, didactic auxeliare si de cercetare vor fi scoase la concurs în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 la nivelul instituțiilor de învățământ superior și nu implică alocații financiare suplimentare, deoarece fondurile actuale stabilite prin legea bugetului pe anul în curs sunt acoperitoare.
- În ceea ce privește învățământul preuniversitar pentru anul în curs, organizarea de concursuri pt ocuparea posturilor didactice vacante sau rezervate.
- A treia categorie vizează concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere vacante din unitatile de invataman preuniversitar de stat.”, a declarat Dan Cărbunaru.
Peste 290.000 de posturi finanțate de la buget în învățământul preuniversitar
Potrivit datelor de la Ministerul Educației în sistemul din învățământul preuniversitar de stat, totalul de posturi finantat prin bugetul de stat este de 293.855 de posturi, din care numărul maxim de posturi finantat din bugetul de stat pentru învățământul de masă este de 274.752 de posturi, în timp ce numarul maxim de posturi finantat pt invatamantul special este de 19.103 posturi.
- „Diferența celor 3.245 de posturi va fi utilizată pentru a infiinta si funcționa servicii de educație timpurie incepând cu următorul an școlar.”, a spus Cărbunaru.
Câte posturi vor fi scoase la concurs?
- „Sunt vacante în prezent 2963 de posturi în învățământul de masă și 227 în învățământul special. Posturi didactice auxiliare vacante 1002 de posturi învățămant de masă și 97 învatamant special, in timp ce posturile nedidactie vacante sunt 1961 învățământ de masă si 130 învatamant special.
- Din cele 6.733 de posturi aprobate pentru inspectoratele școlare, casele corpului didactic si unitățile conexe, în prezent sun vacante in unitățile conexe 22 de posturi, iar in inspectorate 57 de posturi.
- În privința posturilor didactice de predare în anul școlar 2023-2024 în prezrent sunt publicate pentru ocuparea prin concurs și în etape ulterioare 72.663 de posturi, din care 6837 pentru angajare pe perioadă nedeterminată, iar 17784 de posturi pe perioadă determinată, restul fiind incomplete.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Negocierile avute miercuri de federațiile sindicale din educație cu premierul Nicolae Ciucă au eșuat, sindicaliștii anunțând că mesajul lor este „clar” – de luni, 22 mai, de la ora 08.00, cadrele didactice vor intra în grevă generală. Amintim că astăzi, între orele 11.00 – 13.00 a avut loc o grevă de avertisment în toate școlile în care există membri de sindicat.