Sari direct la conținut

După Moody's, și agenția de rating Fitch avertizează cu privire la starea sistemului bancar american

HotNews.ro
Wall Street, Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee / Panthermedia / Profimedia Images
Wall Street, Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee / Panthermedia / Profimedia Images

Un analist de la Fitch Ratings a avertizat că băncile americane, inclusiv JPMorgan Chase, ar putea fi retrogradate dacă agenţia de evaluare financiară va înrăutăţi şi mai mult evaluarea sa privind mediul operaţional din industria bancară, conform unui raport publicat de CNBC și citat de Reuters și Agerpres.

În iunie, Fitch a înrăutăţit evaluarea acordată „mediului operaţional” din industria bancară a SUA la „AA minus”, de la „AA”, citând presiunile asupra ratingului de credit al ţării, lacunele în cadrul de reglementare şi incertitudinile privind viitoarea traiectorie a majorării dobânzilor.

O altă retrogradare, cu o treaptă, de la „AA minus” la „A plus”, ar forţa Fitch să reevalueze toate ratingurile atribuite celor peste 70 de bănci americane, a declarat analistul Chris Wolfe pentru CNBC.

Acest nou avertisment transmis de Fitch vine după ce creditorii au fost afectaţi luna aceasta de decizia agenției de rating Moody’s de a revizui în scădere ratingurile a 10 bănci americane de mărime medie şi a avertizat că ar putea retrograda calificativele altor instituţii financiare.

Îngrijorări tot mai mari legate de economia americană

În 1 şi 2 august, pieţele bursiere din întreaga lume au înregistrat scăderi semnificative, după decizia Fitch de a scoate SUA din categoria statelor care beneficiază de cel mai bun rating de ţară („AAA”), investitorii preferând să se reorienteze spre active sigure.

În prima zi a acestei luni, agenţia de evaluare financiară a retrogradat, cu o treaptă, ratingul de ţară al SUA, de la „AAA” până la „AA plus”, vorbind de o eroziune a guvernanţei legată de crizele repetate provocate de negocierile pentru majorarea plafonului de îndatorare.

Acest anunţ a provocat o cădere imediată, de aproximativ 0,30%, a cursului dolarului în raport cu moneda euro, după care cursul de schimb al monedei americane şi-a revenit uşor.

Potrivit economiştilor, această retrogradare a SUA nu este un semn de slăbiciune pentru creşterea PIB-ului SUA. Economia americană, şi mai ales piaţa muncii, rămân robuste, în pofida majorărilor repetate de dobândă decise de Rezerva Federală (Fed) de mai mult de un an pentru a contracara o inflaţie ridicată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro