Dupa scandalul Sabyc, inseminarea artificiala cu donator anonim ar putea fi din nou legalizata
Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de lege privind inseminarea artificiala cu sperma de la un donator anonim, in 2009 fiind abrogate prevederi ce permiteau aceasta procedura de reproducere intrucat ar fi intrat sub incidenta traficului de celule umane.
Proiectul de Lege privind reproducerea umana asistata medical cu tert donator a fost supus dezbaterii publice joi, pe site-ul Ministerului Sanatatii (MS), informeaza Mediafax.
„Proiectul de lege contureaza cadrul juridic al activitatilor necesare pentru realizarea reproducerii umane asistate cu tert donator, care este reprezentat de prevederile din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii 287/2009 privind Codul civil”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila, citat intr-un comunicat de presa al MS.
Potrivit proiectului de act normativ, activitatea de reproducere umana asistata medical cu tert donator va fi organizata si controlata de Ministerul Sanatatii. Agentia Nationala de Transplant (ANT) va supraveghea si coordona activitatile de reproducere umana asistata medical cu tert donator.
Proiectul prevede ca vor putea recurge la reproducerea umana asistata medical cu tert donator parintii care indeplinesc cumulativ o serie de conditii, care vor fi stabilite prin ordin de ministru.
In 23 septembrie 2009, fostul ministrul al Sanatatii Ion Bazac a semnat un ordin prin care a fost scoasa in afara legii efectuarea contra cost a procedurilor de fertilizarare in vitro si a celor de inseminare artificiala, procedurile de reproducere umana intrand sub incidenta traficului de celule umane.
Ordinul, prin care s-a abrogat un articol din Legea transplantului, a fost publicat in 29 septembrie 2009 in Monitorul Oficial, el fiind emis de Ioan Bazac cu putin timp inainte de a demisiona.
Concret, ordinul a abrogat un articol care dadea voie spitalelor de stat si clinicilor private sa faca fertilizarea in vitro si inseminare artificiala contra cost, masura ministeriala venind pe fondul scandalului de la clinica Sabyc, declarau surse medicale.
Legea 95/2006 prevede la articolul 158 ca „organizarea si/sau efectuarea prelevarii de organe si/sau tesuturi si/sau celule de origine umana pentru transplant, in scopul obtinerii unui profit material pentru donator sau organizator, constituie infractiunea de trafic de organe si/sau tesuturi si/sau celule de origine umana si se pedepseste cu inchisoare de la trei la zece ani”.
Ordinul 1.156 din 23 septembrie 2009, semnat de Ioan Bazac, viza abrogarea chiar a articolului 6 din Normele metodologice de aplicare a titlului VI „Efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic” din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii publice 1.290 din anul 2006.
Noul proiect propus de actualul ministru al Sanatatii, stipuleaza ca accesul la reproducerea umana asistata medical cu tert donator va fi permis parintilor care sufera de sterilitate ce nu poate fi tratata prin nicio metoda terapeutica clasica sau interventie chirurgicala, in special in cazul incompatibilitatii imunologice, a existentei unor imposibilitati de contact intre cele doua celule germinative sau a sterilitatii din cauze necunoscute.
Tehnicile de reproducere umana asistata medical cu tert donator vor fi cele realizate in cadrul procedurilor de fertilizare in vitro si de inseminare artificiala.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au investigat activitatea Clinicii Sabyc din Bucuresti, unde au constatat, printre altele, faptul ca patronii si angajati ar fi racolat din strainatate cuplurile care doreau sa fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistata.
Astfel, erau racolate femei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, care consimteau sa fie supuse unor proceduri medicale avand drept scop stimularea ovariana, unii dintre acuzati supraveghind procedura de stimulare ovariana si de prelevare de ovocite. Angajatii clinicii tineau evidenta concreta a analizelor efectuate si a schemei de tratament pentru fiecare donatoare in parte, a modalitatilor de contact, a persoanei de legatura, a sumelor acordate, care reprezentau contravaloarea medicamentatiei acordate, a transportului, dar si plata efectiva a ovocitelor donate. Anchetatorii spun ca cei de la Sabyc ar fi ajutat la introducerea in Romania, in mod fraudulos, de materie genetica.
Procurorii au stabilit ca femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat ca au venit in Romania pentru ca aceasta procedura era ilegala in Israel si ca ii dadeau medicului 3.500 de euro pentru o interventie.
Procurorii DIICOT au solicitat instantei dizolvarea SC Sabyc SRL, „avand in vedere ca din probatoriul administrat a rezultat fara dubiu ca obiectul sau de activitate a fost deturnat in scopul comiterii de infractiuni, iar pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita este inchisoarea mai mare de trei ani”. Judecatorii au hotarat inchiderea clinicii.
Intre timp, procesul in care au fost deferite justitiei, in 24 februarie 2010, sapte persoane – respectiv seful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii israelieni Natan Lewit si Genia Ziskind, secretara Cecilia Borza, Yair Miron, Victor Zota, fost director executiv al ANT si Rosana Maria Cristina Turcu, coordonator regional Bucuresti al ANT – s-a tot amanat. Urmatorul termen de judecata este stabilit pentru 27 septembrie, la Tribunalul Bucuresti.