e-Factura: Micii antreprenori caută soluții gratuite pentru a-și îndeplini obligația raportării la ANAF / Dacă aplicații de facturare se mai găsesc, certificatul digital tot trebuie cumpărat, iar prețul a crescut
Micii antreprenori, precum și PFA, se tot interesează zilele astea dacă pot să-și îndeplinească obligația raportării facturilor la ANAF în mod gratuit. Pe grupurile de pe rețelele de socializare se ajută unii pe alții.
Aplicații care au integrată e-Factura și care oferă soluția gratuit o perioadă există. Unele au gratuitate pentru un an, altele pentru câteva luni. Sunt și câteva cazuri în care dacă te înregistrezi până la o anumită dată, poți beneficia pe viață de acele servicii fără să mai plătești nimic.
Antreprenorii nu folosesc serviciul gratuit al MF pentru că li se pare prea complicat și nu salveaza automat datele firmei. Trebuie ca fiecare câmp să fie completat de la zero, ceea ce înseamnă timp pierdut.
Unii încearcă să găsească și o soluție prin care să scape de plata pentru achiziționarea certificatului digital calificat. Din păcate, nu au fost identificate soluții gratuite. Dacă în decembrie vorbeam despre un preț de 30-45 euro pentru un an fără TVA, astăzi ajunge până la 47 euro. Cererea a crescut. Cele pentru o perioadă de 3 ani erau atunci de până la 81 euro, iar astăzi: 96 euro (tot fără TVA).
Mai mult, persoane care lucrau pe calculatoare foarte vechi, ori nu foloseau deloc așa ceva, au constatat că sunt nevoite să cumpere unele mai noi pentru ca se conforma obligației.
Ei spun că mereu scopul lor a fost să producă lucruri și au trimis întotdeauna la firmele de contabilitate cu care lucrează tot ce ține de facturi. Acum se străduiesc să învețe cum funcționează sistemul și să depună facturile în sistemul Ministerului Finanțelor.
În acest moment, încă se încarcă puține facturi în sistem. Datele pe 30 ianuarie arată 1,1 milioane. Multe persoane nu au început să depună din diverse motive: nu au reușit să obțină certificatul sau au probleme cu înregistrarea în SPV din diverse motive (de exempu au probleme cu documentul de confirmare a certificatului, ori arhiva ZIP cu cele încărcate în sistemul MF nu au o calitate foarte bună) și mai sunt și cazurile în care nu s-au apucat să facă asta deoarece speră că se va scoate sistemul.
În plus, până la 1 aprilie mai este, deci nu se grăbesc. Dacă nu se prelungește perioada fără amenzi, ei trebuie să facă tot posibil ca până la final de martie să le încarce pe toate, pentru a nu se trezi sancționați.
e-Factura este obligatorie de la 1 ianuarie 2024, iar dacă ai o firmă, un PFA, un ONG va trebui să declari facturile prin Spațiul Privat Virtual (SPV) ori prin alte softuri oferite de diverse firme.
Ce amendă primești dacă nu declari factura la ANAF și ce termen ai / E și o perioadă în care nu aplică sancțiuni
Termenul limită pentru transmiterea facturilor în SPV (e-Factura) este de 5 zile calendaristice de la emiterea facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut de Codul fiscal, adică data de 15 a lunii următoare.
Dacă nu declari se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.
Cei mici și mijlocii vor primi o amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.
Ceilalți contribuabili, adică mai mici decât cei mijlocii, vor primi o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
IMPORTANT: În primele 3 luni din 2024 nu se aplică sancțiuni.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat recent că ia în calcul extinderea acestui termen.
Sursă foto: Dreamstime.com