Sari direct la conținut

e-Factura: „Serverele ANAF nu răspund. Încercați mai târziu!” / Micii antreprenori nu au putut transmite facturile noaptea trecută

HotNews.ro
e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Pentru că serviciile Ministerului de Finanțe, cum este e-Factura, funcționează în timpul zilei cu intermitențe, lucru care se vede zilnic atât pe grupurile de contabili cât și de antreprenori (care fac frecvent capturi de ecran), mulți sunt nevoiți să încarce facturile seara după ora 22:00.

Bineînțeles, majoritatea o fac folosind softuri speciale prin API, pentru că e mai rapid.

În noaptea de luni spre marți au fost probleme, multe persoane spun că au încercat să transmită facturile prin aplicațiile pe care le folosesc și eroarea venită este: „Serverele ANAF nu răspund. Încercați mai târziu!”

Una dintre companiile care oferă un astfel de soft de facturare a postat pe Facebook faptul că marți dimineață, la ora 8:15, funcționează serviciile ANAF: și-au revenit.

“Nu știm pentru cât timp, să sperăm că vor fi stabile de acum. Durata de nefuncționare: 10 ore”, menționează sursa citată.

De asemenea, compania mai spune faptul că facturile trimise când serviciile ANAF nu funcționează vor fi marcate ”în curs de trimitere” și se vor trimite automat când serverul ANAF va fi disponibil.

Amenzi mai mari la e-Factura de la 1 iulie 2024

e-Factura a intrat într-o nouă etapă de la 1 iulie 2024. Practic, factura pe care firmele trebuie să o ia în considerare este doar cea transmisă prin sistemul RO e-Factura. Cu alte cuvinte, dacă o firmă a primit o factură prin email sau fizic pe hârtie, ea nu este considerată factură.

Astfel, o problemă mare va fi pentru firmele sau persoanele fizice autorizate care primesc o factură în format clasic, adică pe hârtie sau prin alte mijloace electronice, altele decât prin sistemul RO e-Factura, și o înregistrează. Atunci amenda este de 15% din valoarea facturii.

Totuși, dacă firma a făcut acea cheltuială, trebuie totuși înregistrată în contabilitate.

Cu alte cuvinte, cei corecți ar putea fi afectați de această măsură dacă nu au primit factura prin sistem în termenul stabilit.

Legat de termenul stabilit, trebuie precizat că de la 1 iulie 2024, termenul pentru transmiterea în sistem nu mai este de 5 zile lucrătoare, ci de 5 zile calendaristice.

Astfel, firmele mari vor plăti între 5.000 – 10.000 lei, cele mijlocii vor primi între 2.500 – 5.000 lei, iar firmele mici și persoanele fizice între 1.000 – 2.500 lei.

Dacă ANAF va vedea că în cursul unei luni nu au fost încărcate mai multe facturi, va sancționa fapta o singură dată pentru toate, nu la fiecare factură în parte. De exemplu, în iulie Fiscul constată faptul că o firmă nu a încărcat 5 facturi aferente lunii iunie, atunci va da o singură amendă.

INTERVIURILE HotNews.ro