Economia Romaniei a scazut in 2010 cu 1,3%, potrivit datelor revizuite ale INS
Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a scazut anul trecut cu 1,3% comparativ cu anul anterior, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), care a revizuit in sens negativ datele cu privire la evolutia economiei romanesti. La jumatatea lunii februarie, INS a anuntat ca economia Romaniei s-a comprimat cu 1,2% in 2010.
INS a confirmat datele cu privire la evolutia economiei din ultimul trimestru din 2010, cand Produsul Intern Brut a avansat cu 0,1% comparativ cu trimestrul III 2010. Fata de ultimul trimestru din anul 2009, PIB-ul a inregistrat o scadere cu 0,6%.
Agricultura, constructiile, comertul si serviciile au afectat negativ evolutia PIB in 2010
In 2010, Produsul Intern Brut estimat a fost de 513,64 miliarde de lei preturi curente, scaderea cu 1,3% fata de anul anterior fiind determinata de reducerea volumului valorii adaugate brute din agricutura, vanat si silvicultura; pescuit si piscicultura (-0,8%), constructii (-10,7%), comert; repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-4,0%) si alte servicii (-2,8%).
Totodata, s-au inregistrat cresteri ale volumului de activitate in industrie (+5,1%) si activitati financiare; imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi (+0,8%).
Impozitele nete pe produs s-au redus cu 2,5%.
Conform datelor INS, consumul final total a scazut cu 2,1% in anul 2010, comparativ cu anul precedent, in special pe seama diminuarii cu 3,9%, respectiv 3,2% a cheltuielii pentru consumul individual si colectiv al administratiilor publice dar si a cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei cu 1,6 procente.
Formarea bruta de capital fix a inregistrat o reducere cu 13,1%.
Avansul firav din ultimul trimestru a fost sustinut de agricultura, industrie si constructii
In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% comparativ cu trimestrul anterior, pe fondului avansului inregistrat in agricultura, silvicultura si piscicultura (+6%), industrie (+1,3%) si constructii (+0,6%). Activitatea din comert s-a mentinut la un nivel similar celui din trimestrul trei.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, PIB a scazut in trimestrul patru in serie bruta cu 0,6%, in conditiile reducerii volumului de activitate din constructii, comert si servicii cu 7,0%, 2,9% respectiv cu 4,8%. Cresterile inregistrate in agricultura, silvicultura si piscicultura (+7,4%), industrie (+5,8%) si activitati financiare (+1,2%) nu au putut insa compensa aceste scaderi.
Ca o consecinta a evolutiei inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, cu 3,1%.
Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul IV 2010 cererea interna a scazut cu 1,2%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2009, in principal pe seama reducerii cu 4,7% a formarii brute de capital fix.
Consumul final total s-a redus cu 2,0%, in special ca urmare a diminuarii volumului cheltuielii pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice cu 4,2%, respectiv 4,5%. In acelasi timp, cheltuielile populatiei s-au diminuat cu 0,9%.
Un efect pozitiv ce trebuie subliniat este legat de imbunatatirea exportului net ca urmare a devansarii volumului importurilor (+12,2%) de catre cel al exporturilor (+17,1%).