Sari direct la conținut

Efectele posibilei iesirii Marii Britanii din UE asupra relatiilor comerciale transatlantice – opinia unui britanic de la Harvard

HotNews.ro

​Posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar avea consecinte negative asupra relatiilor economice, politice si de securitate transatlantice, dar si asupra celor comerciale, in conditiile asteptatei finalizari a negocierilor pentru tratatul de liber schimb UE-SUA, TTIP, potrivit unei analize semnate de un cercetator britanic de la Harvard, Tom O’Bryan, publicata pe blogurile London School of Economics.

Autorul trece in revista istoricul evenimentelor ce au precedat apropiatul referendum pentru asa-numitul „Brexit”, evenimente ce au facut ca, in opinia publica si politica din Marea Britanie referitoare la iesirea din UE, sprijinul pentru pastrarea statutului de membru al Uniunii sa scada pana la circa 50%.

Ce ar insemna „Brexit”-ul, in opinia autorului, din punct de vedere al relatiilor economice si comerciale?

  • „Investitiile bilaterale SUA-Marea Britanie sunt cele mai mari din lume, exporturile americane catre Marea Britanie fiind evaluate la aproape 54 de miliarde de dolari doar in 2015, in timp ce americanii fac anual peste 3 milioane de calatorii in aceasta tara. (…)”
  • „Relatiile comerciale cu SUA ar avea cu siguranta de suferit. SUA vor castiga 95 de miliarde de dolari anual de pe urma unui acord de liber schimb cu UE (TTIP – n.red.), asteptat sa fie incheiat in urmatorul an. Dar Marea Britanie ar fi exclusa din cadrul acestui TTIP, daca paraseste UE. Aceasta ar reduce si beneficiile TTIP pentru SUA, avand in vedere statutul Marii Britanii de a doua mare economie a Europei”.
  • „Euroscepticii britanici au argumentat pentru despartirea de Bruxelles in ideea ca vom putea „ramane in cadrul unui acord de liber schimb cu America”. Dar Reprezentantul SUA pentru Comert a exclus categoric un astfel de acord: noi (britanicii – n.red.) am fi supusi acelorasi restrictii comerciale precum China, Brazilia sau India”.
  • „Brexit-ul ar avea consecinte si asupra locurilor de munca ale americanilor. Peste 1 milion de americani sunt angajati in cadrul unor afaceri britanice sau al unor afiliati, iar peste 90% dintre intreprinderile britanice ce inregistreaza o crestere rapida cred ca un vot pentru iesirea din UE ar fi rau pentru afaceri”.

Citeste analiza completa aici

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro