Sari direct la conținut

Egiptul anunță descoperirea uneia dintre cele mai vechi balene din Africa

HotNews.ro
Balena basilosaurida- Tutcetus rayanensis, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Balena basilosaurida- Tutcetus rayanensis, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Arheologii au descoperit oasele unei balene care a trăit în Egipt în urmă cu 41 de milioane de ani, unul dintre „cele mai vechi exemplare din familia sa din Africa”, acum dispărută, a anunțat joi Universitatea Americană din Cairo (AUC), citează AFP.

Balena a fost numită „Tutcetus Rayanensis”, după numele faraonului-copil Tutankhamon, „cetus”, care înseamnă balenă în greacă, și Wadi al-Rayan, regiunea Fayoum, la sud de Cairo, unde a fost descoperită.

Este „cea mai mică balenă basilosauridă descoperită până în prezent și unul dintre cele mai vechi exemplare din această specie din Africa”, a precizat AUC într-un comunicat.

Descoperirea acestei fosile reprezintă o „etapă crucială în evoluția terestră marină a balenelor”, potrivit lui Hicham Salam, membru al echipei de cercetători care a găsit un craniu, maxilare, oase și o vertebră de la un animal care măsura 2,5 metri lungime și cântărea 187 kg.

În timpul acestei etape, balenele „au dezvoltat caracteristici de pește, cum ar fi un corp simplificat, o coadă puternică, înotătoare și ultimele semne ale unor membre suficient de vizibile pentru a fi descrise drept picioare, probabil nu folosite pentru mers, ci pentru reproducere”, a detaliat el, citat în comunicat.

Fosila a fost găsită într-o parte a Egiptului care a fost acoperită cândva de o mare, unde se află și Valea Balenelor, care conține resturi fosile „neprețuite”, potrivit Unesco.

În august 2021, arheologii egipteni au descoperit în regiunea Fayoum fosila unei noi specii de balenă amfibiană, care datează de acum 43 de milioane de ani.

Lungă de peste trei metri și cântărind aproximativ 600 de kilograme, „Fioumicetus anubis” a fost prezentată atunci de Egipt drept „cea mai feroce și mai veche balenă din Africa”.

În 2018, o echipă de oameni de știință a descoperit primul schelet de dinozaur din Africa, datând de peste 75 de milioane de ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro