Sari direct la conținut

El Mundo: Accesul la locuinta, aproape imposibil pentru 92% dintre romani

Dan Popa's Weblog

Intrarea Romaniei in UE in ianuarie 2007 i-a influentat pozitiv economia. Indicatorii macroeconomici actuali sunt buni, intr-o tara care s-a confruntat cu lipsurile din timpul comunismului, desi dezvoltarea ei este inca departe de cea a multora dintre noii membri europeni. PIB-ul, care creste anual, a cunoscut o dinamica de 6% in 2007, pe fondul dezvoltarii constructiilor (33,6%). Fapt este ca Romania a experimentat o puternica dezvoltare imobiliara in ultimii ani, situatie care acum incepe sa se stabilizeze. Pretul locuintelor continua sa creasca, dar nu cu pasi foarte mari.

“Piata imobiliara a trait un boom total, dar acum a aparut o anumita stagnare”, explica Laura Vazquez, de la imobiliara spaniola Hercesa in Romania. Concret, pretul locuintei a urcat in jur de 20% anual pentru ca, potrivit lui Vazquez, “s-a trait mult din excesul de cerere, dar acum exista o reajustare”.

Aceasta situatie se simte in pretul caselor. In timp ce in 2003, un metru patrat oscila in Bucuresti intre 300-500 euro, in prezent pretul mediu al unei locuinte noi in capitala este de 2.475 euro/mp, ajungand uneori pana la 3.000 euro/mp. Evolutia a fost similara in alte mari orase ca Timisoara, Cluj, Brasov si Constanta.

Dificultatea cumpararii

In Romania a inceput sa apara o clasa medie, mai ales in marile orase. Acesti cetateni au devenit principalii cumparatori de case noi, datorita cresterii salariilor lor. Clientii cei mai obisnuiti sunt tineri sub 29 de ani, care au incredere ca veniturile lor vor spori. Aproape toti opteaza pentru o locuinta noua, iar cei care cauta o casa la mana a doua sunt foarte putini.

Totusi, potrivit unui studiu, 25% dintre romani vor sa-si cumpere casa in viitorii zece ani, dar in prezent doar 7,5%, adica 400.000 de persoane au capacitatea financiara pentru asta.

Potrivit lui Alejandro Solano, director comercial al Hercesa in Romania, “trebuie facuta o distinctie intre Bucuresti si restul Romaniei. Bucurestiul este ca un mic balon, aici salariile sunt triple decat in alte zone ale tarii. Nici in interiorul capitalei nu poate oricine sa-si cumpere o casa”.

Paradis pentru investitorii straini

Piata imobiliara romaneasca a devenit un „paradis” pentru firmele straine, care sunt multumite de preturile scazute si de cresterea economica a tarii. Intrarea Romaniei in bogata Europa a avut mult de-a face cu acest lucru. Daca inainte investitorilor le era interzis sa cumpere teren si proprietati imobiliare in aceasta zona, intrarea pe piata europeana a imblanzit restructiile.

Concret, acum abunda firmele imobiliare operand in intreaga tara, sunt de asemenea numerosi investitorii straini mici si mijlocii care cumpara case in Romania, in majoritatea cazurilor in scopuri speculative.

Pe de alta parte, imigrantii romani din alte tari europene vor sa-si cumpere o casa in tara si sa se intoarca. Miguel Fonda Stefanescu, presedinte al Federatiei asociatiilor de imigranti romani in Spania, spune insa ca “desi intentia initiala este de a se intoarce, majoritatea nu o fac si se stabilesc aici”. Dar cu totii isi mentin legaturile cu tara de origine si nu renunta la proprietatile de acolo, intorcandu-se in fiecare vara.

Citeste si comenteaza restul articolului pe blogul lui Dan Popa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro