Elena Udrea arata cum va fi angajat bugetul Ministerului Dezvoltarii pe trei ani. Firmele incep lucrarile cu fonduri proprii, iar statul le va plati incepand cu 2013
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a aratat luni seara, in cadrul emisiunii „Tema zilei” de peTVR 1, cum va fi angajat bugetul ministerului pe care-l conduce pentru 3 ani. Udrea vorbeste de un proiect de infrastructura in valoare de peste 4 miliarde de dolari, cel mai mare din ultimii 20 de ani din Romania, un proiect insa in care o buna parte din bani va trebui adusa de firmele care castiga licitatiile.
„Ministerul face in acest moment lucrari de reabilitare de drumuri, canalizare, reabiliari de centrale de cartier etc.. Avem bani europeni care finanteaza aceste proiecte de infrastructura, cum este proiectul Axa 2 din programul Regional care se refera la reabilitarea drumurilor judetene. Pe aceasta Axa am avut 190 de milioane de euro alocate si am semnat peste 160 de proiecte care sunt in derulare. Ne-au mai ramas insa 200 de proiecte de infrastructura foarte importante, care indeplineau conditiile si pentru care nu mai avem bani. Este vorba despre proiecte de infrastructura de interes public in valoare de peste 1,2 miliarde de euro. Trebuie sa gasim acesti bani la fime”, a declarat ministrul Dezvoltarii.
Udrea spune ca, pentru a da drumul acestor lucrari cat mai repede, li se va cere firmelor inscrise la licitatii sa inceapa lucrarile imediat si sa asigure finantarea in primii doi ani din fonduri proprii sau din credite bancare urmand ca statul sa le achite, prin ministerul Dezvoltarii, sumele datorate incepand cu 2013.
Pentru lucrarile de infrastructura efectuate de firme din fonduri proprii intre 2013-2015, statul va incepe platile din 2015.
Elena Udrea spune ca este convinsa ca firmele mari vor veni fiindca vor lucra direct cu statul, iar statul le-ar putea garanta, in limita anuala de garantare stabilita, creditele bancare angajate pe aceste proiecte. Un alt element de noutate ar fi faptul ca platile se vor face direct de catre stat prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si nu prin Consiliile Judetene asa cum se procedeaza pentru lucrarile derulate in prezent.
Alte avantaje ale acestei strategii ar fi faptul ca s-ar relansa creditarea si sectorul constructiilor si s-ar crea peste 100 de mii de locuri de munca.
„Am facut de anul acestastandarde cost pentru lucrarile publice. Spre exemplu, o lucrare de introducere a retelelor de apa nu poate costa la Suceava mai mult decat la Craiova. Noi avem standardele facute, sumele sunt stabilite, iar firmele trebuie sa se incadreze in ele. Aceste proiecte pot fi accesate de orice firma din lume care respecta conditiile UE pentru licitatii”, a declarat ministrul.
Liderul PDL a dorit sa inlature speculatiile potrivit carora aceste proiecte de infrastructura s-ar realiza doar in localitatile unde sunt primari PDL, aratand ca proiectul se va desfasura in intreaga tara acoperind peste 1500 de localiti (apa, canal statie de epurare, camine de batrani, scoli, gradinite etc.) si se vor realiza peste 10 mii de km de drumuri judetene.
Despre Legea salarizarii unitare
- Legea va fi adoptata miercuri prin asumarea raspunderii. Udrea spune ca urmeza apoi o motiune de cenzura pe aceasta lege fiindca „asa isi intelege Opozitia rolul prin blocarea oricarui proiect benefic pentru toata lumea”.
Desprereducerea concediului postnatal
- Media in UE este undeva la 14 luni. Pana la urma sunt niste criterii care au fost avute in vedere la reducerea perioadei, iar masurile trebuie luate si in functie de contextul economic si social.
Despre alegerea in fruntea PDL Bucuresti
- Nu am o asa mare satisfactie pe cat ma simt de responsabila fiindca e o organizatie care nu sta foarte bine si a coborat mult in increderea bucurestenilor. Rolul meu e sa-i fac sa-si recape increderea in noi, de aceea zic c ava fi o munca grea, mai ales in contextul actualelor masuri de austeritate luate de Guvern.
Despre candidatura la primaria Capitalei
- In acest moment nu ma gandesc la candidatura penrtu primaria Capitalei. Rolul presedintelui de organizatie este sa asigure candidatul cu cele mai mari sanse. De aceea le spun tuturor care vor sa candideze sa inceapa sa se pregateasca inca de acum si, in pragul alegerilor, vedem cine este mai bine plasat.
- Nu exclud posibilitatea sa sustinem pe cineva din afara partidului daca indeplineste acele criterii pe care le avem si noi.