Elena Udrea despre referendumul privind Legea Capitalei: "Intrebarile sunt clare si simple. Am fi facut o mare greseala daca reduceam referendumul la o singura intrebare"
Liderul organizatiei PDL Bucuresti, Ministrul Turismului si Dezvoltarii Elena Udrea a salutat joi aprobarea referendumului privind legea Capitalei si a declarat, pe blogul personal, ca „am introdus sapte intrebari, pentru ca lucrurile sa fie extrem de clare pentru toata lumea„. Udrea a precizat ca bucuresteanului i se ofera posibilitatea de a alege in mod real. „Intrebarile sunt clare si simple. Acopera in mare masura tema principala a Legii Capitalei„, a declarat Udrea care a atras atentia ca „am fi facut o mare greseala daca reduceam referendumul la o singura intrebare„.
Ce scrie liderul PDL Bucuresti, Elena Udrea, pe blogul sau:
- La propunerea PDL, s-a stabilit ca data fixa a referendumului ziua de 19 iunie. Cred ca este suficient timp ca, pana atunci, bucurestenii sa cunoasca prevederile si efectele pe care le-ar avea adoptarea Legii Capitalei. Cetatenii vor putea merge astfel la urne sa voteze in cunostinta de cauza.
- Atunci cand se vor prezenta la urne, locuitorii Bucurestiului trebuie sa se pronunte asupra tuturor prevederilor importante din lege. Ei trebuie intrebati la urne asupra acestor probleme. E nevoie sa li se redea puterea decizionala in toate aspectele importante ale Legii Capitalei!
- Iata de ce am preferat un referendum in care pe buletinul de vot sa se afle mai multe intrebari. Legea nu se reduce doar la mutarea atributiilor administrative de la primariile de sector la Primaria Generala. Am introdus sapte intrebari, pentru ca lucrurile sa fie extrem de clare pentru toata lumea.
- I se ofera bucuresteanului posibilitatea de a alege in mod real. Intrebarile sunt clare si simple. Acopera in mare masura tema principala a Legii Capitalei. Am fi facut o mare greseala daca reduceam referendumul la o singura intrebare. Bucurestenii trebuie sa decida cum va arata Bucurestiul in 10-20 de ani, nu politicienii. Iar pentru asta, referendumul trebuie sa cuprinda un set de intrebari legate de dezvoltarea orasului.
- Una peste alta, sedinta CGMB de ieri reprezinta un moment important pentru Capitala – PDL Bucuresti a aratat inca o data ca prioritatea sa este modernizarea orasului. Acest lucru nu se poate face decat impreuna cu cetateanul. Pentru ca el este principalul beneficiar al politicilor publice pe care aparatul administrativ trebuie sa le puna in aplicare. Pana la urma, cetateanul face Legea Capitalei.
Consilierii generali ai Municipiului Bucuresti au votat, miercuri seara, cu 29 de voturi pentru, proiectul privind desfasurarea referendumului privind Legea Capitalei care prevede ca primarii de sector vor fi alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct. Astfel, puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare. Referendumul se va desfasura pe 19 iunie, iar bucurestenii vor trebui sa raspunda la 7 intrebari propuse de PDL si votate de CGMB.
Primarul general, Sorin Oprescu, propusese o singura intrebare: „Sunteti de acord cu centralizarea administrativa prin transferul de atributii de la primariile de sector catre CGMB?”, insa propunerea sa nu a fost adoptata.
In schimb a fost adoptata propunerea PDL de a adresa bucurestenilor la referendum un numar de 7 intrebari. Mai jos redam cele 7 intrebari propuse de consilierii PDL-PRM-PNG:
- Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?
- Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o administratie?
- Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?
- Sunteti multumiti de curatenia in Capitala?
- Va doriti o arhitectura unitara pentru Bucuresti?
- Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?
- Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general si CGMB?
Legea Capitalei prevede organizarea administrativa a Capitalei, iar principala propunere se refera la o singura administratie pentru Bucuresti, cu pastrarea celor sase sectoare.
Mai precis, primarii de sector ar urma sa fie alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct. Puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare.
Potrivit Mediafax, presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, declara, in 5 aprilie, dupa o dezbatere privind Legea Capitalei, ca aceasta propunere legislativa ar putea intra in vigoare incepand cu alegerile din 2012, negand ca prin aceasta vor fi desfiintate sectoarele.
Citeste si: