Elevii turci amenințați cu interzicerea accesului în școlile franceze / Turcia vrea școli în Franța
Tinerii turci riscă să fie privați de școlarizare în instituțiile franceze din Istanbul și Ankara, unde reprezintă majoritatea covârșitoare a elevilor, în urma unei serii de neînțelegeri cu autoritățile turce, a aflat vineri AFP.
Într-o scrisoare a Ambasadei Franței adresată părinților, pe care AFP a putut să o citească, reprezentanța franceză de la Ankara i-a informat cu privire la riscul ca, începând cu „anul școlar 2024-2025”, elevii turci care frecventează unitățile sale, care găzduiesc aproape 2 000 de elevi, să poată fi transferați în școli turcești.
Potrivit scrisorii, amenințarea a devenit larg cunoscută la sfârșitul anului trecut și au fost întreprinse imediat demersuri pe lângă Ministerul turc al Educației, căruia partea franceză „i-a propus un acord administrativ”, ținând cont de „principiile generale ale celor două sisteme de învățământ foarte diferite”.
„După ce am inițiat un proces de negociere de bună credință, speram să ajungem la un prim acord concret și consensual”, a scris departamentul de cooperare culturală.
Dar situația s-a înrăutățit brusc la 2 iulie, sub forma unei „note verbale din partea autorităților turce” care avertiza că, în absența unui acord cu Ankara, „școlile (franceze) nu vor putea primi elevi de naționalitate turcă” de la începutul noului an școlar.
În centrul dezacordului se află o cerere persistentă de „reciprocitate” din partea Ankarei, care solicită să i se permită să deschidă școli turcești în Franța care să fie recunoscute de statul francez, potrivit unei surse apropiate dosarului.
În plus, potrivit acestei surse, guvernul turc cere ca programele școlare urmate de școlile franceze din Turcia să fie „apropiate” de cele urmate în școlile turcești „cel puțin pentru anumite materii”.
Cu toate acestea, nu se pune problema includerii cursurilor religioase, așa cum dorește președintele Recep Tayyip Erdogan să impună în programele școlare turcești, a precizat sursa.
„Franța era pregătită să pună în aplicare ceea ce se numește cursuri integrate, care sunt deja utilizate de școlile franceze în alte țări”, a explicat această sursă, care constau în faptul că elevii autohtoni urmează câteva materii adaptate specific, cum ar fi geografia, în limba țării, în acest caz turca.
„Dar autoritățile turce au ridicat recent și brusc „vocea și au pus presiune”, a adăugat această sursă.
Negocierile sunt totuși încă în curs, a precizat ambasada în scrisoarea adresată părinților.