Sari direct la conținut

Eliminam scutirea de impozit pentru programatori? Da, dar nu acum

In scopul largirii bazei de impozitare si cresterii incasarilor la buget, autoritatile intentioneaza sa elimine scutirea de impozit de care pana acum beneficiau programatorii. Bineinteles, s-au iscat multe discutii in jurul subiectului, insa dincolo de abordarile emotionale cred ca trebuie sa judecam la rece oportunitatea luarii unei asemenea masuri, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

De la bun inceput trebuie spus ca aceasta scutire reprezinta o discriminare pozitiva care nu poate fi perpetuata la nasfarsit. Prin urmare, intrebarea nu este daca, ci cand ar fi oportun ca softistii sa plateasca si ei impozit pe venit.

In acest moment, in industria IT lucreaza aproximativ 45.000 de persoane, insa nu toti sunt programatori. In cel mai bun caz, impozitarea cu 16% a salariilor va aduce la buget cateva zeci de milioane de euro anual, insa, pe de alta parte, se vor pierde bani prin migrarea companiilor catre tari cu un regim fiscal mai “prietenos”.

S-a spus de nenumarate ori ca industria IT reprezinta unul dintre putinele sectoare economice in care concuram de la egal la egal cu vesticii, insa nu trebuie sa ne amagim – cu toata scutirea de impozit, Romania nu a devenit un centru de excelenta in Europa in ceea ce priveste dezvoltarea de soft avansat, marile companii de IT deschizand aici in principal centre de suport si/sau productie de soft in regim de lohn, mai multe puteti citi in acest articol.

Cu alte cuvinte, Romania vinde in primul rand forta de munca ieftina, nu inteligenta pentru ca, daca ar vinde doar inteligenta, eliminarea scutirii de impozit nu ar trebui sa genereze un exod in masa a companiilor producatoare de soft din moment ce acestea nu au venit la noi pentru mana de lucru ieftina, ci pentru pregatirea superioara a softistilor romani.

Totusi, dincolo de aceste presupuneri, raman cifrele – incasarile suplimentare generate la buget de eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit sunt atat de mici, incat pot fi usor anulate de migrarea in alte tari a unora dintre firme.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un blog cu atitudine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro