Sari direct la conținut

Elon Musk redeschide lupta juridică cu OpenAI / „Perfidia și înșelăciunea sunt de proporții shakespeariene”

HotNews.ro
Elon Musk, Foto: No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia Images
Elon Musk, Foto: No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia Images

Miliardarul Elon Musk a relansat luni procesul pe care îl intentase inițial, apoi l-a retras, împotriva cofondatorilor OpenAI, compania mamă a ChatGPT, acuzându-i că nu au respectat misiunea inițială a companiei de inteligență artificială (AI), potrivit AFP.

Potrivit documentelor juridice, depuse la un tribunal federal din California (est), plângerea este „arhetipul luptei dintre altruism și lăcomie. (…) Perfidia și înșelăciunea sunt de proporții shakespeariene”.

Depunerea plângerii vine la aproape două luni după ce patronul Tesla și SpaceX, care a fost și acționar la OpenAI pentru o perioadă, a retras brusc o plângere similară împotriva OpenAI și a celor doi fondatori ai acesteia, Sam Altman și Greg Brockman, pe care îi acuza de fraudă, conspirație și publicitate falsă.

Elon Musk intrase în capitalul OpenAI în 2015 sub promisiunea că va fi o structură non-profit, dar, potrivit acestuia, Altman l-a „manipulat și înșelat”, hotărând în cele din urmă să se alieze cu gigantul digital Microsoft.

„Dl Altman a dat asigurări că aspectul non-profit va asigura neutralitatea și se va concentra pe securitate și transparență în beneficiul tuturor, nu doar al acționarilor”, detaliază textul plângerii, „dar acest lucru s-a dovedit a fi doar vorbe, cârligul pentru marea escrocherie a dlui Altman”.

„Ca urmare, OpenAI, în care dl Altman și Microsoft au un interes semnificativ, a fost evaluată recent la o sumă impresionantă de 100 de miliarde de dolari”, se mai arată în plângere.

„Ca urmare a acțiunilor lor ilegale, inculpații s-au îmbogățit pe nedrept cu suma de câteva miliarde de dolari, în timp ce dl Musk, care a co-fondat start-up-ul lor, de fapt, cu scop lucrativ, a fost fraudat, împreună cu publicul”.

OpenAI a făcut senzație la sfârșitul anului 2022 cu lansarea ChatGPT, care poate genera texte la cerere scrisă, înainte de a lansa, de asemenea, instrumente pentru crearea de imagini și videoclipuri din instrucțiuni scrise sau „prompts”.

Microsoft a susținut investițiile OpenAI în valoare de câteva miliarde de dolari și a sprijinit conducerea startup-ului atunci când consiliul de administrație a încercat să-l demită pe Sam Altman în noiembrie anul trecut.

INTERVIURILE HotNews.ro