„Emigrantii” se intorc in Cluj
Una dintre problemele cu care se confrunta tot mai multi manageri clujeni este cea a gasirii si pastrarii angajatilor in companie. In IT&C, criza gasirii angajatilor buni se acutizeaza in 2007, chiar daca tinerii sint ofertati pentru a se intoarce in Cluj.
Oferte generoase pentru tineri
Telefonul mobil, masina de serviciu, instruirile in strainatate, vacante „la pachet“ tot acolo, salariile mari in comparatie cu cele ale marii mase de oameni activi din oras, organizarea timpului de munca si repaos dupa bunul plac al angajatului, dar in limita numarului minim de ore de munca pe saptamina, impus de angajator – toate acestea par sa fie deja apanajul normalitatii
pentru anumite companii. Totusi, nici macar in aceste conditii angajatii nu ramin, iar potrivit statisticilor, un angajat isi schimba locul de munca cel putin o data la 2 ani, daca nu chiar o data pe an in domeniile unde stresul este mai ridicat.
La nivelul pietei exista voci care spun deja ca tinerii care acum 2 ani paraseau Clujul pentru a gasi un salariu mai bun in domeniul pentru care s-au pregatit, este vorba in special de IT, acum se intorc pentru bani mai multi. Jucatorii din piata spun, chiar, ca facultatea nu reuseste sa pregateasca numarul de oameni specializati in dezvoltare de aplicatii si soft la nivelul cererii din piata.
Programa scolara in acest caz, spun aceiasi jucatori, mai are nevoie de multe retusuri pentru a fi bine adaptata la ceea ce se cere.
Miscari de companii si personal
Doar in primele 6 luni ale anului au existat pe aceasta piata miscari semnificative de companii si oameni. Ultima a fost lansarea centrului Nokia, in Olimpya Business Center, la sfirsitul acestei saptamini.
Numarul angajatilor companiei n-a crescut spectaculos in ultimul an, desi reprezentantii companiei, prin vocea lui Valentin Deac, manager executiv al Nokia Entreprise Solutions, spune ca au si acum deschise inca pina la 15 pozitii in companie si ca aceste oferte de angajari vizeaza toate domeniile de activitate ale companiei.
Practic, in anul 2005, media numarului de angajati ai Nokia Entreprise Solutions era de 107, iar numarul acestora este acum de 110 persoane angajate. Nu mai e un mister pentru nimeni faptul ca in aceste prime 5 luni ale anului 2007 in Cluj peste cinci companii importante din domeniul IT si-au deschis portile.
„Ne adaptam pachetului salarial de pe piata clujeana“, a specificat Valentin Deac. Aceasta ar putea fi una dintre probleme. In momentul de fata, un specialist din domeniul IT din Timisoara cistiga cu aproximativ 100 de euro mai mult decit unul clujean.
Suma este nesemnificativa in conditiile in care unii dintre cei plecati la munca in Timisoara acum 2 ani au lasat in urma familii la care ar vrea sa se intoarca si deja pot negocia pachetele.
Greu de gasit
„Una dintre problemele actuale in domeniu este aceea ca nici una dintre conditiile oferite pina acum, printre cele mai bune din piata locurilor de munca, nu mai este suficienta.
Un salariu de aproximativ 1.000 de euro pe luna, sala de fitness in incinta, maseur adus in companie pentru momentele de relaxare, telefon, masina, program flexibil, dar si munca serioasa – toate acestea nu mai sint neaparat atuuri, iar fluctuatia de personal din companiile de IT clujene este tot mai mare si devine tot mai complicat sa ii tii pe oameni la munca si sa ii fidelizezi“,
spune Ioana Hudrea, specialista HR din Cluj. Astfel, aceasta presiune pe angajatori este una pozitiva pe termen scurt, dar pe termen mediu nu va fi de bun augur pentru IT-isti. „Deja se considera ca outsourcing-ul este o treaba costisitoare in Romania si ca pe aceiasi bani poti angaja tineri din tara unde compania isi are sediul central.
Poate calitatea si rapiditatea cu care va fi elaborata solutia de soft nu e aceeasi, dar costurile primeaza. Si este posibil ca din aceasta cauza unele companii de IT sa se reorienteze astfel pe piata“, mai spune Ioana Hudrea.
Statisticile unor companii de recrutare clujene spun ca, din cei care au plecat spre Timisoara acum 2 ani, aproximativ 10% s-au intors pe pozitii mai bune, de lideri, si pe o oferta salariala mai mare in Cluj, iar specialistii din resursele umane se tem ca Clujul nu va reusi sa „importe“ forta de munca in IT de care are nevoie si care la ora actuala ar putea fi furnizata de Iasi, in
conditiile in care pentru aceeasi forta de munca „se bate“ si Bucurestiul, Timisoara sau Brasovul.