Emil Boc: Pana la sfarsitul lui 2010 vom implementa Sistemul Informatic Integrat in sanatate. Masura va aduce economii de peste 300 de milioane de euro
Guvernul a decis sa implementeze, pana la sfarsitul anului, Sistemul Informatic Integrat in domeniul sanatatii. Premierul Emil Boc a afirmat ca acest sistem aplicat „la tot ce inseamna sistemul sanitar” ar putea aduce economii de peste 300 de milioane de euro la bugetul statului. „Desi s-a impus in 2000 implementarea sistemului informatic unitar integrat, care trebuia sa fie finalizat in 2002, nici astazi nu este implementat”, a declarat Emil Boc. Potrivit acestuia, pana la sfarsitul lui 2011 vor fi introduse si cardul national de sanatate, fisele electronice si retetele electronice. Aceste proiecte vor fi finantate si din fonduri europene, fiind necesare circa 50 de milioane de euro.
„In contextul in care va fi implementat acest sistem, orice reteta se vede in sistemul unitar, poate fi platita doar de o singura farmacie si nu se mai poate duce pacientul la mai multe farmacii sa compenseze (…)In contextul in care farmaciile sunt legate in sistem electronic, nimeni nu va mai putea face un abuz”, a precizat premierul. Acesta a precizat ca a fost stabilit ca „obiectiv politic de reforma” finalizarea sistemului pana la sfarsitul lui 2010.
Emil Boc a mai anuntat ca pana la sfarsitul anului 2011, dupa punerea in functiune a acestui sistem, va fi introdus si cardul national de sanatate, care va prezenta un inventar complet a starii de sanatate a fiecarui pacient. „Pana la sfarsitul lui 2011 trebuie sa fie implementate cardul national de sanatate, fisa electronica a pacientului si reteta electronica”, a afirmat premierul.
„Cardul national de sanatate va permite sa avem pentru fiecare cetatean un inventar complet a situatiei medicale prin simpla accesare a cardului pe care-l detine si fiecare cetatean al Romaniei nu va mai fi obligat sa mearga de fiecare data dupa o adeverinta de la locul de munca, sa demonstreze ca a platit contributia de sanatate atunci cand merge la spital sau contributia la pensie atunci cand merge la casa de pensie sau de ajutor social. Nu mai e nevoie de o birocratie suplimentara”, a precizat Boc.
In cazul fisei electronice, aceasta ii va permite pacientului ca la iesirea din spital sa aiba inventarul complet al diagnosticului si al tratamentului. „Un pacient care iese din spital are un inventar complet”, a precizat Boc.
Proiectele sunt evaluate la aproximativ 50 milioane euro si vor fi finantate inclusiv din fonduri europene.