Energia eoliană asigură o treime din producția națională de electricitate, luni dimineață. Prețul pe bursă scade
Vântul din timpul nopții și din această dimineață a fost numai bun pentru parcurile eoliene, care asigurau, la ora 11:00, peste 33% din producția națională, potrivit datelor Transelectrica, analizate de HotNews.ro.
Producția de energie eoliană, care era mică ieri la prânz, de doar 500 de MW, a crescut pe parcursul nopții, depășind 2.500 de MW în această dimineață.
La ora menționată, producția de energie eoliană era principala sursă de generare a electricității la nivel național.
Urmau energia hidro, cu 1.568 MW, cea nucleară – 1.368 MW, din hidrocarburi – 873 MW, cărbune – 811 MW, fotovoltaică – 392 MW, biomasă – 56 MW.
În același timp, România exporta peste 1.300 de MW.
Totodată, și prețurile de pe bursă (pe piața pentru ziua următoare) s-au mai calmat. România are, pentru ziua de livrare 30 septembrie, un preț mediu de circa 56 de euro/MWh, identic cu cel din Bulgaria, dar sub cel din Grecia și Ungaria și identic cu cel din Austria, potrivit publicației e-nergia.ro.
Aproape 28.000 de consumatori nealimentați cu energie din cauza condițiilor meteo
Aproape 28.000 de consumatori nu erau alimentaţi cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi de joasă tensiune, potrivit centralizării realizate de Agerpres pe marginea datelor prezentate de Ministerul Energiei.
„Au apărut în cursul nopţii mai multe incidente pe reţelele de medie şi de joasă tensiune. În acest moment, avem următoarele cifre privitoare la numărul de consumatori nealimentaţi, pe fiecare operator de distribuţie în parte:
- Electrica DEER: Galaţi – 2.960, Vrancea – 5.845, Buzău – 703, Brăila – 661
- Delgaz Grid: Bacău – 3.478, Iaşi – 1.753, Neamţ – 3.062, Vaslui – 1.524
- PPC: Constanţa – 3.377, Ialomiţa – 511, Călăraşi – 1857
- DEO: Dolj şi Olt – 2.243.
Toate echipele de intervenţie sunt mobilizate în efectiv complet. Se intervine în regim de urgenţă şi în siguranţă, în funcţie de condiţiile meteorologice din teren, pentru a restabili alimentarea cu energie electrică într-un timp cât mai scurt. Avem comandament energetic la ora 11 şi vom reveni cu date actualizate”, a scris ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.
Pe de altă parte, acesta a menţionat că nu există nicio problemă pe reţeaua de transport a energiei electrice, nu există probleme de adecvanţă a sistemului, iar producţia de energie electrică a fost şi este mai mare decât consumul, în condiţiile în care România produce 2.500 MW energie activă din centralele eoliene, având un sold de export de 1.100 MW.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică mai multe avertizări de vreme rea valabile în cea mai mare parte a ţării. Astfel, în Galaţi a fost Cod roşu de ploi torenţiale şi vânt iar în nordul şi estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, sudul Transilvaniei, Moldova şi Dobrogea a fost Cod portocaliu.