Sari direct la conținut

Epic Games vs Apple – A început unul dintre cele mai interesante procese din tehnologie. Care este miza

HotNews.ro
Epic Games, Foto: M A Soliman, Dreamstime.com
Epic Games, Foto: M A Soliman, Dreamstime.com

​În Oakland (California) a început procesul intentat celor de la Apple de către Epic Games, dezvoltatorul jocului Fortnite. În prima zi a vorbit mai ales șeful Epic Games care a explicat ce face aplicația și care este scopul întregului proces. Dacă Epic Games va câștiga, va exista un precedent pentru modul în care vor fi stabilite regulile pentru dezvoltatori pe marile platforme de aplicații.

Totul a început în august anul trecut, când Epic Games a fost eliminată din App Store, după ce a încălcat regulile stabilite de Apple.

Dezvoltatorii trebuie să dea un comision de 30% magazinului de aplicații App Store de fiecare dată când cineva instalează jocul sau face tranzacții în el, însă Epic Games a creat în vara lui 2020 un mod de plată alternativ prin care userii pot face economie de bani și pot ocoli sistemele obligatorii instalate de Apple. Practic, userii plăteau direct către Epic Games, iar Apple nu mai încasează comisionul.

Epic Games a intentat proces celor de la Apple și desfășurarea este urmărită cu interes de toată lumea, fiindcă se repune în discuție modul în care funcționează platformele dominante care controlează o imensă piață a creatorilor de aplicații, piață estimată la 100 miliarde dolari/an.

Epic Games acuză Apple că a construit un ecosistem gândit astfel încât să restrângă distribuția aplicațiilor și un sistem care exclude rivalii, afectează concurența și oferă mai puține alegeri consumatorilor.

Apple a numit App Store un ”miracol economic” și spune că dezvoltatorii au avut enorm de câștigat. Apple spune că este normal să dețină controlul asupra tuturor aspectelor, acest lucru garantând că totul este complet sigur și experiența userilor va fi la superlativ. Apple spune că Epic Games a deschis acest proces fiindcă scădea interesul user-ilor pentru jocul Fortnite și compania a găsit prin acest proces un mod pentru a trezi din nou interesul.

Epic Games este evaluată la 29 miliarde dolari și spune că are 350 de milioane de jucători înscriși în Fortnite. Tim Sweeney , CEO al Epic Games, a spus în prima zi a procesului că a dat în judecată cea mai valoroasă companie a lumii nu pentru a ajuta vânzările Fortnite, ci pentru a apăra interesele dezvoltatorilor care sunt dezavantajați de comisionul cerut de Apple.

El mai spune că dezvoltatorii ar trebui să aibă mai multe drepturi pe App Store, fiindcă sunt cazuri în care Apple obține venituri mai mari decât creatorii unei aplicații. Aici trebuie spus că fără App Store, despre multe aplicații ar fi aflat extrem de puținu oameni.

Sweeney a spus că Fortnire ”este un fenomen ce trece dincolo de gaming”, adăugând că vrea să construiască prin acest joc ”ceva asemănător cu metaversurile din science fiction”.

Întrebat ce vrea să spună prin ”metavers”, șeful Epic Games a spus că este vorba despre o lume virtuală pentru socializare și distracție.

Unul dintre avocații Epic a susținut că Apple atrage dezvoltatorii în ecosistemul său, ”o grădină înconjurată de ziduri” și apoi ”închide poarta și trage zăvorul”.

Surse: Le Monde, New York Times

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro