Sari direct la conținut

Eroarea umană care a permis furtul de date de la Camera Deputaților: Un angajat s-a conectat remote cu laptopul personal la rețeaua IT – spune ministrul Digitalizării

HotNews.ro
Bresa de securitate, Foto: One Photo / Dreamstime.com
Bresa de securitate, Foto: One Photo / Dreamstime.com

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a dezvăluit vineri care a fost eroarea umană care a permis breșa de date din rețeaua IT a Camerei Deputaților, în care hackerii au furat inclusiv copie dupa cartea de identitate a premierului Ciolacu. „A fost o eroare umană: un angajat care în perioada pandemiei lucra remote a folosit un laptop personal care a fost conectat la un moment dat la reteaua IT a Camerei Deputaților”, a declarat ministrul.

Potrivit ministrului, angajatul de la Camera Deputaților are o poziție executivă, iar Secretariatul General al Camerei deputaților a pornit o anchetă internă pentru sancționarea celor responsabili.

Ivan: Riscam să avem breaking news-uri timp de 2 saptamani pentru ca o persoană a fost iresponsabilă

Ministrul a spus că în prezent se lucrează la un set de reguli de securitate și responsabilități care „să fie asumate pe persoană fizică”, precum:

  • să nu poți conecta un dispozitiv personal la rețeaua IT a unei instituții publice
  • să nu poți să accesezi, dacă nu e cazul, adresa personală de email sau alte site-uri potențial vulnerabile direct de pe dispozitivul de serviciu
  • crearea unor parole complexe
  • crearea de back-up de date și asigurarea securității rețelei prin soluții software de securitate cibernetică etc

„Toate aceste lucruri să poată fi asumate nominal de către responsabilii de aceste lucruri. Riscăm să avem breaking news-uri timp de 2 saptamani pentru ca o persoană a fost iresponsabilă”, a declarat Bogdan Ivan.

Ministrul Digitalizării a mai spus că în momentul de față se lucrează la scanarea sistemului IT de la Camera Deputaților și că din datele preliminare cea mai mare parte a datelor au fost recuperate, ele având back-up.

În plus, în perioada următoare, sistemul IT de la Camera Deputaților va fi cuprins într-un proiect de finantare pe securitate cibernetică pentru mai multe instituții publice.

Atacul cibernetic de la Camera Deputaților: Au fost copiate 316 fișiere, volumul total fiind de 300 Megabytes

La finele lunii trecute, ministrul Ivan a prezentat la Guvern câteva detalii despre atacul cibernetic de la Camera Deputaților, precizând că au fost copiate 316 fișiere, cu un volum de 300 Megabytes, al căror conținut este preponderent public, dar și copii după actele de identitate ale parlamentarilor.

  • „În total este vorba de 316 fișiere care au fost copiate, dintre care 190 de documente scanate si 36 editabile. Volumul total al acestor date este de 300 Megabytes, ca să fie foarte clar, în urma analizelor tehnice s-a ajuns la această concluzie.
  • Conținutul lor este preponderent public și anume contracte de servicii, adrese instituționale, date din buget și datele care nu sunt destinate publicului – copiile după actele de identitate ale parlamentarilor.
  • În momentul de față, instituțiile abilitate ale statului român sunt la Camera Deputaților și își dau concursul pentru a rezolva această breșă de securitate.”, a declarat atunci Bogdan Ivan.

Prima reacție a lui Ciolacu după ce hackerii i-ar fi furat datele din buletin: „Îl schimb, ce să fac?” / „Sper că până acum să nu fi făcut niciun împrumut”

Amintim că baza de date a Camerei Deputaților a fost spartă luna trecută de hackeri, după o breșă de securitate. Potrivit unor surse oficiale, hackerii – care ar fi obținut o serie de informații confidențiale – ar fi cerut o răscumpărare de peste 30.000 de euro echivalentul în Bitcoin pentru a șterge datele.

Hackerii au furat peste 300 de documente, inclusiv copii ale actelor de identitate ale unor parlamentari, între care Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a spus că își va schimba cartea de identitate, declarația sa venind după un atac cibernetic la Camera Deputaților în care hackerii au furat inclusiv datele personale ale premierului.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro