Este Elisabeta II ultimul monarh britanic "de moda veche"? Cum arata o monarhie moderna? E nevoie de modernizarea acestei institutii? Antropologul Alexandru Balasescu a discutat online cu cititorii
Elisabeta II aniverseaza la sfarsitul acestei saptamani 60 de ani de la incoronare, fiind cel mai longeviv monarh European al perioadei postbelice. Sa fie ea si ultimul monarh „de moda veche”, in conditiile in care printul William nu si-a luat o sotie cu sange albastru, iar guvernul britanic incearca – pentru a cata oara? – schimbarea legilor succesiunii la tron? Este nevoie de o modernizare a monarhiei si cum arata o monarhie moderna? Antropologul Alexandru Balasescu a raspuns online acestor intrebari.
Alexandru Balasescu este doctor in antropologie al Universitatii California Irvine si a predat la American University din Paris si la Royal University din Bahrain. In 2007 a revenit in Romania unde a predat la SNSPA si a fost vreme de un an director al cabinetului ministrului Culturii, Cultelor si Patrimoniului. Este autorul cartii “Paris elegant, Teheran incitant” (ed. Curtea Veche, 2008), iar in 2010 a publicat cea de-a doua carte, „Voioasa expunere a ordinii mondiale”, tot la Editura Curtea Veche. In prezent, este director adjunct al ICR de la Istanbul.