Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID: 305.562 de programări din 364.800 de sloturi libere. Autorități: Cei din București se pot programa și în Ilfov
- Redactia Hotnews
Pentru următoarele 20 de zile de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în cea de a doua etapă a campaniei, care a început vineri, s-au făcut 305.562 programări din cele 364.800 sloturi disponibile. În Capitală, s-au făcut 62.182 de programări, gradul de ocupare fiind de 100%, iar autoritățile transmit că pot fi făcute programări pentru imunizare și în Ilfov.
Etapa a doua a campaniei de vaccinare este destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum și personalului-cheie care desfășoară activități în domenii esențiale.
Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis sâmbătă că pentru următoarele 20 de zile de programare la vaccinare, respectiv perioada 18 ianuarie – 6 februarie, la nivel național s-au realizat 305.562 programări la vaccinare, din cele 364.800 sloturi disponibile. Numai în București au fost programate 62.182 locuri de vaccinare, gradul de ocupare fiind de 100%.
2,6 milioane de accesări pe platforma de programări, cu 107.000 utilizatori unici
Odată cu începerea etapei a doua a campaniei, care se derulează concomitent cu vaccinarea persoanelor din prima etapă, s-au înregistrat 37.750 de apeluri în call center (19.770 apeluri preluate), iar pe platformă (vaccinare-covid.gov.ro), au fost înregistrate 2,6 milioane de accesări, cu 107.000 utilizatori unici.
Reamintim că platforma de vaccinare nu a funcționat vineri, timp de aproximativ 3 ore, iar autoritățile spun că situația a fost cauzată de transferul datelor înregistrate în aplicația folosită în etapa I de vaccinare în aplicația folosită în etapa a II-a de vaccinare, dar „situația este sub control și specialiștii STS asigură suportul necesar pentru buna funcționare a acesteia”.
Autoritățile spun că volumul cererilor a depășit posibilitatea alocării vaccinurilor din acest moment și că programările pentru vaccinare sunt condiționate atât de numărul dozelor de vaccin aflate în stoc la momentul efectuării operațiunii, cât și de numărul solicitărilor de înscriere la momentul respectiv.
Bucureștenii se pot programa pentru vaccinare și în judetul Ilfov
În Capitală, s-au făcut 62.182 de programări, gradul de ocupare fiind de 100%. Autoritățile transmit că bucureștenii au posibilitatea să se programeze la vaccinare și în centrele de vaccinare din Ilfov, unde sunt 7.397 de locuri libere. 9.300 locuri de vaccinare au fost deja ocupate de vineri.
La acest moment, în București sunt deschise pentru programări doar 7 centre de vaccinare, cu 25 de cabinete și cu o capacitate zilnică de vaccinare a 1.500 de persoane cu prima doză și cu rapel.
La nivel național, sunt disponibile 192 de centre de vaccinare, cu 304 cabinete și cu o capacitate zilnică de vaccinare de 18.240 de persoane cu prima doză dar și cu rapel.
Suplimentar, 60 de centre, cu 84 de puncte de vaccinare, sunt organizate de Ministerul Apărării Naționale (MApN), iar 39 de centre, cu 45 de puncte de vaccinare, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Acestea asigură vaccinarea personalului din rețeaua proprie, conform etapei a II-a din Strategia națională privind vaccinarea împotriva COVID-19 în România.
Legat de lipsa vaccinului, Comitetul de coordonare a vaccinării spune că alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producatoare, iar săptămânal țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației.
„Pe măsură ce acestea ajung în România, aplicația se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă. Totodată, pentru gestionarea în condiții optime de siguranță a procesului de vaccinare, numărul
centrelor de vaccinare active alocate populației va fi suplimentat, gradual și eficace, în concordanță cu volumul solicitărilor populației eligibile”, mai susțin autoritățile.
Cine se poate programa pentru vaccinare în etapa a doua a campaniei:
- 1. Persoanele cu vârsta peste 65 de ani
- 2. Bolnavii cronici diagnosticați cu una dintre următoarele afecțiuni, luați în evidență:
- Diabet zaharat
- Obezitate
- Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
- Afecțiuni cardiovasculare
- Afecțiuni renale
- Afecțiuni oncologice
- Afecțiuni pulmonare
- Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
- Afecțiuni hepatice moderate/severe
- Afecțiuni autoimune
- 3. Angajații din „domenii-cheie, esențiale”:
- Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
- Personalul din sectorul economic vital;
- Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
- Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- Unități de producție, transport și distribuție gaze;
- Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- Transport de persoane și mărfuri;
- Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
- Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- Personalul poștal și din servicii de curierat;
- Personalul cultelor religioase;
- Personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
- Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.