Europa analizează ideea de a începe să abordeze Covidul precum gripa
- Redactia Hotnews
Spania propune abordarea Covid-19 ca o boală endemică, precum gripa, devenind prima țară europeană importantă care sugerează că vom învăța să trăim cu noul coronavirus. Suntem foarte aproape de așa ceva, spune și Fauci de pe celălalt țărm al Atlanticului, potrivit Naftemporiki, citat de Rador.
Ideea câștigă treptat teren și ar putea declanșa o reevaluare a strategiilor guvernamentale de combatere a virusului. Ministrul britanic al Educației, Nadhim Zahawi, a declarat pentru BBC, de exemplu, că Marea Britanie se află „pe calea tranziției de la pandemie la (regim) endemic”. Desigur, vaccinurile vor continua să joace un rol cheie într-un astfel de caz – ca și în cazul gripei.
Ratele mai scăzute de spitalizare și deces ale Omicron, în ciuda creșterii numărului de cazuri la niveluri-record, l-au determinat pe premierul spaniol Pedro Sanchez să sublinieze că e nevoie ca Europa să lase în urmă treptat restricțiile pandemiei și să treacă la o viață normală.
„Trebuie să evaluăm evoluția Covid de la pandemie la o boală endemică”, a spus el într-un interviu pentru un post de radio, adăugând că guvernele europene ar putea avea nevoie să evalueze virusul cu parametri diferiți decât cei folosiți până acum.
În țări precum Franța, Germania, Italia și România – unde cazurile zilnice sunt la niveluri istorice ridicate – poate fi oricum prea devreme pentru a vorbi despre așa ceva. Același lucru este valabil și pentru Grecia, unde numărul de decese zilnice și pacienți intubați rămâne la niveluri extrem de ridicate. Astfel că în Grecia, măsurile restrictive vor fi probabil extinse, dar cu mici ajustări.
Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat chiar ieri că mai mult de jumătate dintre europeni vor contracta varianta Omicron în următoarele două luni.
Însă în timp ce guvernele se luptă să-și mențină școlile și economiile deschise, un număr mai mic de spitalizări ar putea fi suficient pentru a revizui strategia.
Cei nevaccinați sunt în luați în vizor
În prezent, Franța și Germania continuă să înăsprească măsurile restrictive, în special pentru cei nevaccinați, în timp ce Țările de Jos au una dintre cele mai stricte lockdown-uri din Europa.
În Italia, Mario Draghi a decis să facă vaccinarea obligatorie pentru cei peste 50 de ani. „Majoritatea problemelor provin din faptul că încă mai sunt oameni care nu sunt vaccinați”, a spus el într-o conferință de presă.
Anthony Fauci: Suntem aproape de a învăța să trăim cu virusul
În ciuda numărului record de pacienți spitalizați cu covid-19, SUA ar putea fi „în pragul” unei perioade de tranziție, după care va fi posibil să „trăim cu” virusul, a declarat marți epidemiologul-șef și consilierul guvernamental pentru gestionarea crizei sanitare, Anthony Fauci.
Mutația „Omicron, cu eficacitatea sa uimitoare, fără precedent, în ceea ce privește transmiterea, ne va găsi în cele din urmă pe aproape toți”, a spus Fauci la Centrul de Studii Strategice și Internaționale (CSIS).