Europa: după pandemie și război, care va fi viitorul prețurilor energiei electrice?
Gata cu combustibilii fosili, înainte cu energiile regenerabile: dar cu ce preț? Mai este profitabilă tranziţia energetică după pandemie și războiul din Ucraina? Protestele din Europa au alarmat guvernele care au înţeles că trebuie să ia măsuri. Cel puţin pentru a micşora prețurile la energie, potrivit rador care citează Euronews.it.
Guvernul italian: tranziție ecologică
În ultimele luni, prețurile energiei electrice au crescut semnificativ în Uniunea Europeană, până la punctul în care s-a ajuns să se ceară o reformare a modului în care sunt stabilite. În prezent, „piața de energie electrică” angro din UE este un sistem de prețuri marginale.
Ceea ce înseamnă că toți producătorii de energie electrică obţin același preț pentru energia pe care o vând într-un anumit moment.
Vremuri grele: Germania se întoarce la cărbune și energie nucleară! Prețul energiei electrice variază foarte mult în funcție de sursa de energie folosită pentru a o genera: cele mai ieftine fiind, desigur, sursele de energie regenerabilă, în timp ce combustibilii fosili sunt mult mai scumpi. Și poluanți. Destinaţi să fie daţi în curând uitării.
Cu unele excepții: Germania, având în vedere vremurile grele, a decis să se întoarcă la cărbune… Și nu numai : cancelarul Olaf Scholz (64 de ani) a afirmat: „Ar putea avea sens să amânăm oprirea energiei nucleare”.
Cum funcționează oferta energetică?
Producătorii naționali de energie electrică își prezintă ofertele pe piață, iar oferta conține atât cea mai ieftină sursă de energie, cât și pe cea mai scumpă, în primul rând fiind achiziţionată cea mai ieftină, până la satisfacerea cererii. Însă preţul de referinţă este cel al ultimului producător. Potrivit susținătorilor, acest sistem european este cel mai corect și, pe termen lung, cel mai convenabil pentru consumatori.
Vulnerabilitatea și fluctuațiile preţului Având în vedere că combustibilii fosili (de la produse petroliere la cărbune și gaze naturale) au reprezentat în anul 2020 aproape 70% din mixul energetic al Uniunii Europene și că majoritatea sunt importați din țări terțe, înseamnă că Europa celor 27 continuă să fie foarte vulnerabilă la fluctuațiile prețului energiei electrice.
Redeschiderea economiei globale după blocada provocată de Covid – care a dus la o creștere a cererii de energie în întreaga lume – și după războiul Rusiei în Ucraina – care a determinat Moscova să limiteze fluxurile de gaze către Europa, ca represalii pentru sancțiunile impuse – a dus la o creștere dramatică a prețurilor la combustibilii fosili.
Creșterea inflației și a facturilor la electricitate au dus la proteste în toate țările europene importante, unii lideri cerând acum ca prețul energiei electrice să fie „degrupat” de cel al gazelor, pentru a ușura povara gospodăriilor și cu atât mai mult a afacerilor. Acesta va fi doar primul pas. Mai sunt multe de făcut pentru viitorul tranziției ecologice.