Sari direct la conținut

Evacuarea celor 100.000 de oameni blocaţi în Mariupol, posibilă doar cu ajutorul ONU, deoarece este singura organizaţie cu „puterea de a preveni moartea”, afirmă vicepremierul ucrainean

HotNews.ro
Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, Foto: Facebook/ Ірина Верещук
Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, Foto: Facebook/ Ірина Верещук

Evacuarea celor aproximativ 100.000 de oameni blocaţi în Mariupol va fi posibilă doar cu ajutorul Naţiunilor Unite, deoarece este singura organizaţie cu „puterea de a preveni moartea”, a declarat vineri vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, pentru BBC Radio 4.

ONU trebuie să se implice în organizarea coridoarelor umanitare, deoarece este singura organizaţie cu capacitatea şi puterea de a preveni moartea”, însă până la momentul actual, ”doar observă evenimentele”, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk la „The World Tonight” de pe BBC Radio 4, conform News.ro.

Irina Vereşciuk a afirmat, înainte de anunţul secretarului general al Naţiunilor Unite că va vizita Moscova, că ”evacuarea este posibilă doar cu asistenţa ONU. ONU şi Guterres trebuie să se implice şi să aranjeze coridoare”

”Nu avem timp să aşteptăm. Aceste coridoare trebuie amenajate în următoarele câteva zile”, a mai subliniat ea.

Potrivit vicepremierului ucrainean, luptătorii ucraineni din oţelăria Azovstal din Mariupol controlată de forţele ruse ”nu se vor preda – vor lupta până la sfârşit. Până vor reuşi să rămână acolo, Mariupolul face parte din Ucraina”.

Secretarul general al ONU, António Guterres, urmează să se întâlnească marţi la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Guterres ar dori ”să discute despre măsuri urgente pentru a aduce pacea în Ucraina şi viitorul multilateralismului bazat pe Carta Naţiunilor Unite şi pe dreptul internaţional”, potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, relatează CNN.

___

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro