Sari direct la conținut

Evaluare Națională 2023. Subiectele la română și baremul la Evaluare Națională au fost publicate

HotNews.ro
Ziua examenului , Foto: AGERPRES
Ziua examenului , Foto: AGERPRES

Evaluarea Națională 2023 a început luni cu proba de limba română și este urmată miercuri de matematică. Examenul a început la ora 09:00, iar elevii au avut la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele la română pe care le-au primit la Evaluare Națională 2023. Ministerul Educației a publicat oficial subiectele și baremul la română la Evaluare Națională, în jurul orei 16.00.

Hotnews.ro a prezentat luni subiectele la română și baremul la Evaluare Națională 2023, imediat ce acestea vor fi disponibile.

Ce subiecte au picat la română la Evaluare Națională 2023 / Baremul la română, publicat

15:46Ministerul Educației a publicat oficial subiectele și baremul la română la Evaluare națională 2023

CONSULTĂ AICI SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAȚIONALĂ 2023

CONSULTĂ AICI BAREM ROMÂNĂ EVALUARE NAȚIONALĂ 2023

15:22Publicarea baremului la română la Evaluare Națională 2023 întârzie. Site-ul dedicat al ministerului Educației pentru acest lucru este nefuncțional.

15:00Ministerul Educației nu a publicat încă oficial subiectele și baremul la română la Evaluarea națională 2023.

10:56Iată mai jos subiectele la română la Evaluare Națională 2023, primite de elevii de a opta, la examenul de azi:

10:22 Elevii au primit subiectele la română la Evaluare Națională 2023 la ora 09:00 când a început examenul. Potrivit știrileprotv.ro, la primul dintre subiectele la română aau fost două texte la prima vedere din opera Limir împărat de Ioan Slavici și Deșertul pentru totdeauna de Octavian Paler. La al doilea subiect la română la Evaluare Națională 2023, potrivit sursei citate, elevii au avut cerința de a face caracterizarea de personaj din primul text la prima vedere: Limir-împărat.

Pentru Evaluarea Națională 2023 elevii de clasa a VIII-a s-au putut pregăti rezolvând modele de subiecte la română din testele de antrenament de anii trecuți, care au fost însoțite și de baremul de corectare. De asemenea, subiectele la română primite la simularea Evaluării Naționale au fost o metodă de testare a cunoștințelor în vederea examenului de luni.

La proba de română de la Evaluare Naţională 2023, candidaţii pot să solicite şi pagini suplimentare, dacă este cazul. Broşura se predă la finalul probei şi, întrucât conţine subiectele la română şi rezolvarea acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor.

Reguli pentru rezolvarea subiectelor la română la Evaluare Națională 2023

Ministerul Educației a publicat un ghid cu informații pentru elevii clasei a VIII-a care vor susține Evaluarea Națională 2023 care începe luni cu proba de română.

Pentru rezolvare subiectelor la română primite la Evaluare Națională, elevii trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră.

La proba de Limba română la Evaluare Națională 2023 şi/sau limba maternă, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.

La subiectele de la limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

La proba de limba la română Evaluare Națională şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.

Evaluare Națională 2023 – subiecte la română primite la simulare

Elevii și-au putut testa cunoștințele la română pentru Evaluare Națională 2023 în cadrul simulării organizate în primăvară.

Primul dintre subiectele primite de elevi la română la simulare Evaluare Națională 2023 a fost un fragment din Dansul ursului de Ion D. Sîrbu, iar al doilea din 30 de ani în șa al lui Felix Țopescu. Cerințele de rezolvare a subiectelor la română priveau identificarea unor informații din cele două texte. De asemenea, o altă cerință era identificarea unor cuvinte care conțin un diftong dintr-o serie dată, precum și a unor cuvinte derivate.

Totodată, între cerințele de la subiectele la română de la simulare Evaluare Națională 2023 era identificarea unor sinonime. Al doilea dintre subiectele la română de la simulare Evaluare Națională 2023 a constat în scrierea unui rezumat al textului 1 în 80-120 de cuvinte.

Evaluare Națională – subiecte la română și barem la examenul de anul trecut

Subiectele la română la examenul de Evaluare Națională de anul trecut au fost considerate a nu fi pus probleme foarte mari absolvenților de gimnaziu. Elevii care au susținut examenul la Limba română de la Evaluarea Națională 2022 au avut de rezolvat două subiecte, cu mai multe cerințe, la primul dintre ele primind fragmente din „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran și din „Frânturi din viaţa lui Delavrancea” de Cella Delavrancea.

La subiectul al doilea, elevii clasei a VIII-a au avut de redactat un text narativ, de maximum 150 de cuvinte, în care să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanță. Textul trebuia să includă o secvență descriptivă și o secvență dialogată.

Modele subiecte la română și barem pentru Evaluare Națională 2023 – teste de antrenament

În acest an, Ministerul Educației nu a mai publicat teste de antrenament, elevii putându-se pregăti pentru proba de Evaluare Națională 2023 rezolvând subiecte la română din testele de antrenament de anii trecuți.

Cum se fac contestații la română la Evaluare Națională 2023

Dacă elevii sunt nemulțumiți de notele obținute în urma corectării subiectelor la română sau matematică la Evaluare Națională 2023, ținând cont de barem, ei pot face contestație.Candidaţii care depun/transmit prin mijloace electronice contestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă de faptul că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

În cazul candidatului minor, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestuia.

Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba de română sau matematică la Evaluare Națională 2023.

Calendar Evaluare Națională 2023

Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-aîncepe în 19 iunie, cu proba la Limba română. Primele rezultate vor fi afișate în 28 iunie, iar rezultatele finale vor fi publicate în 4 iulie.

Calendar Evaluare Națională 2023:

  • 19 iunie 2023 – Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023 – Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (orele 16:00 – 19:00) – 29 iunie 2023 (orele 8:00 – 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023 – Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Media claselor V-VIII, eliminată din calculul mediei de admitere la liceu

Media claselor V-VIII va fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, astfel că ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, din anul școlar 2022-2023.

Până acum, media de admitere pe baza căreia s-a făcut înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial s-a calculat ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Hotnews.ro va prezenta luni subiectele la română și baremul la Evaluare Națională 2023, imediat ce acestea vor fi disponibile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro