Sari direct la conținut

Evaluare oficiala: Evolutia unor domenii cheie, cu si fara fonduri UE. Comparatie si impactul finantarilor

HotNews.ro, EurActiv.ro
Ilustratie Regio, Foto: www.inforegio.ro
Ilustratie Regio, Foto: www.inforegio.ro

Analiza in premiera a Programului Operational Regional 2007-2013 printr-o metoda care compara beneficiarii de finantare cu entitati similare care nu au beneficiat de fonduri releva diferente pozitive in dezvoltarea oraselor, serviciilor sociale, infrastructurii de educatie, microintreprinderilor. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a transmis, la solicitarea EurActiv.ro primele rezultate ale evaluarii POR 2007-2013.

Pentru numai cinci domenii este finalizata evaluarea deocamdata, metoda folosita fiind in premiera cea contrafactuala, adica sunt comparate enitati care au beneficiat de fonduri cu unele similare, care nu au primit finantare.

Cateva rezultate relevante:

DMI 1.1. ORASE – POLI DE DEZVOLTARE URBANA

  • In orasele participante la program, au fost constatate valori mai mari ale indicatorilor care descriu calitatea vietii fata de orasele non-beneficiare. Indicele calculat de calitate a vietii este cu 12,7% mai mare pentru prima categorie. 
  • numarul mediu al persoanelor angajate este mai mare cu 8,31%, iar rata somajului este mai mica cu 0,89%, comparativ cu orasele non-beneficiare. 
  • in centrele urbane care au derulat proiecte Regio rata nascutilor vii este mai mare cu 5,5% iar rata imigratiei este dubla , diferenta dintre beneficiari si non-beneficiari fiind de 120,72%.  

DMI 3.2.- SERVICII SOCIALE

  • Infrastructurile de servicii sociale care au beneficiat de fondurile Regio 2007-2013 au avut mai multi utilizatori in perioada 2012-2014, decat cele non-beneficiare. Dintre acestea, centrele rezidentiale au inregistrat cel ma mare numar de utilizatori, fata de celelalte categorii de centre.
  • Numarul angajatilor echivalenti cu norma intreaga in unitatile finantate prin Regio a crescut, fata de cel din institutiile non-beneficiare.

    Calitatea serviciilor oferite in centrele sociale a crescut. Prin furnizarea unor servicii noi sau imbunatatite, cresterea numarului de utilizatori, imbunatatirea dotarilor si achizitionarea de echipamente moderne. (n.r. nu sunt insa oferite si cifre, pentru acest capitol, in documentul remis de catre Minister)

Citește articolul integral și descarcă documentul remis de MDRAP pe EurActiv.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro