Sari direct la conținut

Evelin Banev, ”lordul” drogurilor din Bulgaria, a fost arestat / Italia și România au cerut anterior extrădarea lui

HotNews.ro
Evelin Banev, Foto: Wikipedia
Evelin Banev, Foto: Wikipedia

Un fugar bulgar căutat în mai multe țări europene pentru acuzații de spălare de bani și trafic de droguri a fost arestat la Kiev după ani de fugă. Ministerul bulgar de externe a confirmat pe 10 septembrie că autoritățile ucrainene l-au capturat pe fostul luptător Evelin Banev, considerat ”lordul drogurilor” din Bulgaria, potrivit Radio Europa Liberă.

Poliția Națională a Ucrainei a anunțat pe 7 septembrie că a arestat un bărbat căutat în urma unei notificări de la Interpol, dar nu și-a dezvăluit identitatea.

Banev a fost capturat într-o parcare în timp ce se îndrepta spre mașina sa, potrivit unui videoclip al poliției postat pe YouTube

Bulgaria a declarat că lucrează la extrădarea lui Banev către Sofia.

Bărbatul de 56 de ani se confrunta cu procese în trei țări pentru spălare de bani și trafic de droguri când a fost văzut ultima dată în public la o ședință de la Curtea de Apel din Sofia, în septembrie 2015.

Banev fusese reținut în Bulgaria în 2012 și predat autorităților italiene pentru un proces la Milano. La București, autoritățile române solicitau și ele extrădarea acestuia cu acuzații similare.

Apoi, Italia i-a permis lui Banev să se întoarcă temporar la Sofia în 2015 pentru a participa la procesul său bulgar.

Atunci a dispărut, aparent fugind și ascunzându-se înainte ca autoritățile să-l poată întoarce în Italia sau să-l extrădeze în România.

De atunci a fost condamnat în lipsă de o instanță italiană la 20 de ani de închisoare, de o instanță română la 10 ani și jumătate și, mai recent, de o instanță bulgară, toate pentru infracțiuni de spălare de bani sau contrabandă cu cocaină.

Recent, în decembrie, procurorii elvețieni l-au acuzat pe Banev împreună cu Credit Suisse și unul dintre foștii angajați ai băncii elvețiene pentru că ar fi ajutat la spălarea a aproximativ 39 de milioane de dolari din banii de droguri prin intermediul băncii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro