Sari direct la conținut

EvZ: Patronul companiilor strategice

Evenimentul Zilei

Statul recunoaste ca este cel mai prost administrator, dar vrea sa controleze economia.

Companii nationale, privatizari amanate si pozitia autoritara a statului in fata partenerilor straini alcatuiesc tabloul unei politici de stat in schimbare. Sub „acoperisul“ protejarii resurselor, statul readuce in proprietate companii.

„Reincarnarea“ CONEL-ului

Compania Energetica Nationala a epuizat energiile guvernului. Executivul a uitat ca programul de privatizare trebuia finalizat inca de anul trecut. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ca vrea sa vanda, in 2008, aproape 300 de companii, dintre care la 46 are participatie majoritara. Ambitiile sunt mari in conditiile in care, anul trecut, AVAS a reusit sa vanda doar 16 societati.

Compania Energetica este o reinventare a fostului CONEL si este compusa din Hidroelectrica, Electrica (cele trei filiale neprivatizate – n.r.) si complexurile energetice Rovinari si Turceni. Va fi administrata de AVAS, Autoritatea care trebuie sa vanda companiile de stat, nu sa le gestioneze.

„Compania Energetica este o necesitate, iar societatile care o alcatuiesc sunt toate pe profit si atunci de ce sa le vindem? De ce sa dam profitul altora, asa cum am facut cu Petromul?“, se intreaba analistul Ilie Serbanescu.

El aminteste ca, la nivel mondial, cine nu are companii nationale pierde competitia pe resurse. „Nu trebuie sa cadem in capcana privatiza rilor“, crede Serbanescu. Cu toate acestea, intarzierea infiintarii acestei companii va scadea valoarea societatilor ce o compun. Din 2007 societatile nu au mai putut derula investitii.

Integral in Evenimentul Zilei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro