Sari direct la conținut

​EXCLUSIV HotNews.ro va prezinta informatiile pe care ANRM a incercat sa le pastreze secrete in contractele cu Chevron: ce investitii promite compania americana pentru a extrage gaze de sist la Vama Veche, Costinesti si Adamclisi. Plus: cat de usor poate fi desecretizat un "secret" al statului roman

Sumele secretizate din contractul Chevron, Foto: Hotnews
Sumele secretizate din contractul Chevron, Foto: Hotnews

HotNews.ro a reusit, printr-o operatiune ce sta la indemina oricarui posesor de computer, sa desecretizeze informatiile pe care ANRM a incercat sa le pastreze secrete in contractele cu Chevron: ce investitii promite compania americana pentru a extrage gaze de sist la Vama Veche, Costinesti si Adamclisi. Vezi in articol cat de usor poate fi desecretizat un „secret” al statului roman.

  • UPDATE 2: ANRM a modificat documentele postate initial pe site, inlocuindu-le cu variante scanate ale documentelor secretizate manual. In noile variante nu mai pot fi vazute informatiile confidentiale

UPDATE 1: Vedeti in articol investitiile asumate de Chevron in cele trei Acorduri Petroliere semnate cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). ANRM a desecretizat astazi cele trei contracte, incercind insa sa anonimizeze aceste informatii. Solutia tehnica de anonimizare a fost insa defectuoasa, informatiile devenind vizibile la scroll pe pagina (vezi Video de mai jos).

Investitii la Adamclisi (Sursa: Captura Foto dupa un document public al ANRM):

Investitii la Vama Veche:(Sursa: Captura Foto dupa un document public al ANRM):

Investitii la Costinesti:(Sursa: Captura Foto dupa un document public al ANRM):

Ce investitii isi asuma Chevron: sute de milioane de dolari

Titularul (Chevron) se angajeaza, cu un minim angajament de explorare, sa suporte cheltuielile considerate necesare pentru indeplinirea programului minimal de explorare. Titularul se angajeaza sa cheltuiasca anual anumite sume in functie de faza de lucrari in care se afla.

La sfarsitul primei faze de lucrari de explorare, titularul are dreptul sa renunte la concesiune fara sa mai treaca la faza a doua a operatiunilor petroliere, aceasta fiind optionala.

Practic, perioada de explorare se imparte in doua faze, una obligatorie si una optionala.

Sumele necheltuite in timpul fiecarui an contractual se reporteaza. Sumele trebuiau sa fie confidentiale.

Prima faza presupune o perioada de executie de 48 de luni de la data intrarii in vigoare a acordului. In primii doi ani, sunt necesare achizitia seismica 2D, pe 300 km, studiul geochimic al carotelor, iar in urmatorii doi ani, trebuie sapata o sonda de 3.500 m si o sonda de 2.500.

In faza a doua, exista trei variante de lucru. A doua faza care este optionala dureaza intre 2 si 4 ani in functie de varianta. Prima varianta presupunde saparea unei sonde noi la 3.500 m, a doua varianta inseamna saparea a doua sonde noi la 3.500 m, iar a treia varianta sapatarea a 8 sonde noi la 3.500 m.

In cazul perimetrului Costinesti (901,71 kilometri patrati), Chevron se obliga sa cheltuiasca in cei 4 ani din prima faza 21,14 milioane de dolari. In primii doi ani, va cheltui 4,5 milioane dolari pentru achizitia seismica 2D, 500 mii dolari pentru studiul geochimic al carotelor si 70.000 dolari pentru perfectionare profesionala. In urmatorii doi ani, va cheltui 9 milioane de dolari pentru saparea unei sonde de 3.500 m si 7 milioane de dolari pentru saparea unei sonde de 2.500 m.

La Costinesti, in faza a doua, in prima varianta care presupune saparea unei sonde la 3.500 m costurile sunt de 18 milioane de dolari. In a doua varianta care inseamna saparea a doua sonde noi la 3.500 m costurile sunt de 36 milioane dolari, iar in a treia varianta, care presupune saparea a 8 sonde la 3.500 m, costurile sunt de 100 milioane dolari.

In cazul perimetrului Adamclisi (909,2 kilometri patrati), costurile primei faze obligatorii, dar si cele pentru a doua faza, sunt identice ca la perimetrul Costinesti.

In ceea ce priveste perimetrul Vama Veche (889,54 kilometri patrati), costurile primei faze sunt de 40,14 milioane de dolari, din care 7,5 milioane dolari pentru achizitia seismica 2D, 500 mii dolari pentru studiul geochimic al carotelor. Saparea a doua sonde de 3.500 metri costa 18 milioane dolari, iar saparea a 2 sonde de 2.500 metri costa 14 milioane dolari. Pentru a doua faza, costurile sunt la fel ca in cazul perimetrelor Adamclisi si Costinesti.

Video 2: Cit de usor se vad informatiile secretizate de ANRM:

In video-ul de mai jos se vede cum, pe un alt sistem de operare, in editorul de pdf-uri se pot sterge extrem de simplu dreptunghiurile menite sa secretizeze informatiile.

  • Mai jos, puteti descarca documentele PDF desecretizate:

Acrodul pentru exploatare cu Chevron – Vama Veche

Acordul pentru exploatare cu Chevron – Costinesti

Acordul pentru exploatare cu Chevron – Adamclisi

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro