EXCLUSIV Inspectii ale Comisiei Europene la Transgaz, Romgaz si Petrom
Inspectori ai Directiei General Competitie, o structura a Comisiei Europene, fac in aceste zile o investigatie in Romania la trei mari companii din domeniul gazelor naturale – Romgaz, Transgaz si Petrom, au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniul energetic. Verificarile ar avea legatura cu o posibila actiune de impiedicare a exportului de gaze naturale.
UPDATE 1. Romgaz confirma actiunea de control. „Confirmam actiunea de control. Aceasta se afla in curs de desfasurare, prin urmare nu putem face comentarii cu privire la motiv”, a precizat Romgaz pentru HotNews.ro.
UPDATE 2: Comisia Europeana a confirmat intr-un comunicat „inspectii neanuntate” in sectorul gazelor naturale la cateva companii din Romania, active in sectorul furnizarii si transportului de gaze.
UPDATE 3 Si Transgaz confirma actiunea DG Competition. „In data de 6 iunie 2016, la sediul central al SNTGN Transgaz SA din Medias, la Reprezentanta Bucuresti precum si la Departamentul Accesare Fonduri Europene si Relatii Internationale s-au prezentat inspectori ai Comisiei Europene- Directia Generala Concurenta si ai Consiliului Concurentei din Romania. Inspectia se desfasoara in temeiul art.20, alin.4 din Regulamentul ( CE) nr 1/2003 al Consiliului Uniunii Europene privind punerea in aplicare a normelor de concurenta prevazute la art. 81 si 82 din Tratatul CE – art. 101 si respectiv 102 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene. SNTGN Transgaz SA acorda sprijinul reprezentantilor Comisiei Europene – Directia Generala Concurenta si ai Consiliului Concurentei prin punerea la dispozitie a tuturor documentelor si informatiilor solicitate”, transmite Transgaz.
UPDATE 4Petrom anunta ca, la ora actuala, coopereaza cu Comisia Europeană in cadrul unei inspectii referitoare la potentiale practici pe piata de gaze naturale din Romania, care ar viza impiedicarea exportului de gaze.
„OMV Petrom coopereaza cu Comisia Europeană in cadrul unei inspectii referitoare la potentiale practici pe piata de gaze naturale din Romania, care ar viza impiedicarea exportului de gaze. Deoarece este o acţiune în derulare nu putem oferi mai multe detalii la acest moment”, transmite OMV Petrom.
Verificarile au inceput ieri la Transgaz si au continuat lla celelalte companii vizate. Potrivit surselor citate, inspectorii DG Competition ar fi preluat accesul la computerele unor angajati din companiile mentionate. Potrivit surselor citate, ar fi o actiune fara precedent in Romania din partea DG Competition.
Comunicatul Comisiei Europene: (sursa)
Comisia Europeana a confirmat intr-un comunicat „inspectii neanuntate” in sectorul gazelor naturale la cateva companii din Romania, active in sectorul furnizarii si transportului de gaze.
„Comisia este ingrijorata ca firmele implicate ar fi incalcat legislatia europeana antitrust care interzice cartelizarea si practicile care restrictioneaza afacerile, precum si abuzul de pozite dominanta (Articolele 101 si 102 din Tratatul de functionare a UE)”, se arata in comunicatul oficial.
„Comisia investigheaza potentiale practici anti-competitive in furnizarea si transportul gazelor naturale in Romania, in particular legate de un presupus comportament anti-competitiv care ar impiedica exportul de gaze naturale din Romania in alte state membre UE”.
Oficialii Comisiei Europene au fost insotiti de colegii lor de la autoritatea nationala pentru concurenta (Consiliul Concurentei – n.red.).
Inspectiile inopinate reprezinta un pas preliminar. Faptul ca oficialii Comisiei fac astfel de inspectii nu inseamna ca firmele sunt vinovate de comportament anti-concurential.
Nu exista un termen legal pentru incheierea anchetelor despre un comportament anti-concurential. Durata depinde de mai multi factori, inclusiv complexitatea cazului, cooperarea companiilor si exercitarea dreptului la aparare”.
Context:
Problema blocarii exporturilor de gaze este mai veche. Multi ani, a fost aplicata o politica la nivel guvernamental de taraganare a exporturilor, iar acest lucru s-a reflectat asupra lipsei de investitii a Transgaz pe partea de interconectari. De altfel, Romania se afla chiar in procedura de infringement din aceasta cauza.
HotNews.ro a aratat in octombrie 2012 ca Romgaz si Petrom s-au angajat in fata Guvernului sa nu exporte gaze pe perioada liberalizarii preturilor. Atunci, cei doi mari producatori de gaze, Romgaz si OMV Petrom, si-au dat acordul de principiu, fata de autoritatile statului, ca pe perioada liberalizarii preturilor, sa nu exporte gaze. Practic, Romgaz si Petrom s-au angajat sa nu vanda in afara, chiar daca exportul va fi posibil din punct de vedere legislativ si tehnic.Vezi aici cum s-au angajat Romgaz si Petrom sa nu exporte gaze.
Important de mentionat este ca zilele urmatoare, Transgaz ar urma sa semneze la Bruxelles un acord de finantare de 180 de milioane de euro, pentru gazoductul BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria), fapt anuntat marti de Ciprian Alic, director in cadrul Transgaz, in cadrul unei conferinte organizate de News.ro. Proiectul este estimat la 547,4 milioane de euro, termenul de finalizare fiind estimat la 2020. In acest caz ar fi necesara constructia unei conducte de 528 km pe traseul Podisor-Corbu-Hateg-Horia si a trei statii noi de comprimare.
Comisia Europeana a decis, in vara anului trecut, sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru ca tara nu a adoptat un plan de urgenta privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale, obligatie pe care trebuia sa o indeplineasca de trei ani si jumatate.
Autoritatile romane nu au facut demersurile necesare in vederea realizarii unor investitii de interconectare cu statele vecine, respectiv cu Ungaria si Bulgaria.
In acest moment, interconectarea cu Ungaria este facuta prin conducta Arad-Szeged, insa doar pe sensul de import, nu si export. In ceea ce priveste Bulgaria, proiectul privind realizarea conducteti Giurgiu-Ruse taraganeaza de cel putin trei ani.
Singura interconectare pe sensul de export este cu Republica Moldova prin conducta Iasi-Ungheni, insa nu foloseste la nimic. Conducta exista, insa exporturi nu se fac deoarece conducta se opreste la Ungheni unde sunt prea putini consumatori.
Regulamentul (UE) nr. 994/2010, pe care Romania trebuia sa-l aplice, are ca obiectiv garantarea faptului ca statele membre sunt bine pregatite pentru a face fata unor eventuale intreruperi ale aprovizionarii.
Statele membre au avut obligatia de a adopta aceste planuri pana la data de 3 decembrie 2012. In noiembrie 2013, Comisia a trimis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere deoarece aceasta nu a adoptat un plan national de urgenta.
Vom reveni cu amanunte