EXCLUSIV Primaria Capitalei a facut primul recensamant al maidanezilor: In Bucuresti sunt 64.704 de caini comunitari
In Bucuresti sunt 64.704 caini comunitari, cifra rezultand in urma unei numaratori partiale efectuate de Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), in septembrie 2012, conform standardului World Society for the Protection of Animals (WSPA), se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro. Marja de eroare este de +/- 10%. Acesta este primul recensamant al maidanezilor, pana acum existand doar presupuneri. Prefectura Capitalei sustinea ca sunt 100.000 de caini comunitari, Primarul General Sorin Oprescu sustinea ca aceasta cifra nu este reala, iar ONG-urile de profil spuneau ca ar fi circa 40.000 de astfel de animale.
Potrivit Primariei Capitalei, in 2012, ASPA, institutie in subordinea municipalitatii, a capturat de pe domeniul public circa 3.500 de maidanezi. Dintre acestia, circa 2000 s-au intors pe domeniul public, 1.400 au fost adoptati, iar 46 au fost eutanasiati. De prinderea cainilor s-au ocupat 4 echipe de interventie a cate 3 oameni/echipa – respectiv 12 persoane. Potrivit municipalitatii, doua dintre cele mai mari fundatii care militeaza pentru protectia animalelor – Vier Pfoten si Cutu-Cutu – nu au adoptat niciun caine in 2012.
Reprezentantii fundatiei Vier Pfoten au declarat insa ca sunt parteneri cu ASPA si in 2012 au sterilizat 2.600 de animale fara stapan.
Cei 2.000 de maidanezi s-au reintors pe domeniul public deoarece ASPA detine in acest moment doar doua adaposturi – unul in bd. Theodor Pallady si altul la Mihailesti – cu o capacitate totala de 350 de caini, acestea fiind folosite in principal pentru cazarea temporara a cainilor care sunt prinsi si sterilizati. Dupa sterilizare, maidanezii sunt adoptati sau eliberati. Pentru intretinerea cainilor din adaposturile ASPA s-au cheltuit circa 1,8 milioane lei.
Potrivit ASPA, in acest moment se intentioneaza extinderea capacitatii de cazare a adapostului din Mihailesti pentru a se ajunge la o capacitate totala de 750-800 locuri. Chiar si asa, numarul de locuri din adaposturi este insuficient pentru cei 65.000 de caini.
Reamintim ca in ultimii ani municipalitatea nu a mai construit niciun adapost nou, in conditiile in care aceasta problema s-a acutizat. De asemenea, in ultimii ani, ASPA a avut un buget foarte mic – 4,3 milioane lei in 2012 – fata de alte directii din Primaria Capitalei. De exemplu, in 2012, pentru ingrijirea spatiilor verzi s-au alocat 113 milioane lei.
In 2012, la nivelul Capitalei au fost sterilizati 6.512 maidanezi. ASPA a sterilizat 3.024 de caini, costurile ridicandu-se la circa 410.000 lei. In acelasi timp, cabinetele medicale partenere ASPA au sterilizat circa 3.500 de caini pentru care s-a platit circa 400.000 lei. Fiecare cabinet a primit sume cuprinse intre 12.000 si 50.000 lei, in functie de numarul de caini sterilizati. Per total, s-a cheltuit pentru sterilizarea cainilor 814.000 lei, circa 200.000 de euro.
Plenul Senatului a adoptat in sedinta de marti, 12 martie, un proiect legislativ care prevede eutanasierea cainilor declarati bolnavi incurabil de catre medicul veterinar. Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan prevede ca animalele bolnave incurabil vor putea fi eutanasiate. Este scoasa, insa, din lege posibilitatea eutanasierii cainilor agresivi lasati in libertate si a cainilor care nu au fost adoptati intr-un anumit termen. Cainii vor fi sterilizati obligatoriu, indiferent daca au sau nu stapan (cu exceptia celor cu valoare chinologica inscrisi la asociatiile chinologice), iar detinatorii de caini care refuza sterilizarea/castrarea acestora vor plati o taxa de monta pentru fiecare generatie de pui. Aceasta taxa este stabilita de consiliul local.
Conform legii, administratia publica locala este obligata sa asigure sterilizarea/castrarea, microciparea si vaccinarea antirabica gratuita a cainilor cu stapan timp de 1 an de la intrarea in vigoare a legii.