Sari direct la conținut

​​EXCLUSIV Primele declaratii ale Roman Copper, compania care a cistigat licitatia pentru Cupru Min: Frank Timis nu are nici o implicare in firma / Colaboram cu un sindicat de banci de investitii pentru a atrage investitori internationali

HotNews.ro

¬”Frank Timis nu are nici o implicare in Roman Copper Corp.”, a spus un purtator de cuvint al companiei canadiene care a cistigat licitatia pentru Cupru Min SA, detinatoarea licentei de exploatare a minereului de cupru de la Rosia Poieni. Intr-un raspuns via email pentru HotNews.ro, sursa mentionata spune ca banca de investitii Bayfront Capital Partners este actionar unic la Roman Copper Corp., si in acest moment Bayfront „colaboreaza cu un sindicat de banci de investitii de anvergura pentru a atrage investitori internationali”.

„Sintem increzatori ca acesti investitori vor reflecta calitatea de talie mondiala a acetui proiect. Sintem incintati de achizitionarea Cupru Min in urma unei licitatii deschise si transparente… Dl. [Frank] Timis nu are nici o implicare in Roman Copper Corp. De asemenea, compania nu are nici o legatura cu dl. Stephen Roman”, a mai spus purtatorul de cuvint al companiei.

Reamintim ca luni, 26 martie, compania Roman Copper Corp a cistigat licitatia deschisa pentru intreg pachetul de actiuni al Cupru Min SA, companie aflata pina la acest moment in subordinea Ministerului Economiei si care detine, conform estimarilor, circa 60% din rezervele nationale cunoscute de cupru (adica aproximativ 900 milioane tone, potrivit Strategiei guvernamentale pentru industria miniera).

Mai multe publicatii electronice au scris la acel moment ca fondatorul companiei ar fi fost omul de afaceri canadian Stephen Roman, care in trecut ar fi avut legaturi cu alte companii care au activat in Romania. Ulterior, o investigatie Rise Project a aratat ca trei dintre fondatorii Bayfront Capital Partners au avut conexiuni de afaceri cu Frank Timis, controversatul om de afaceri care pornit afacerea Rosia Montana.

Context:

Roman Copper Corp. este o companie cu sediul in Toronto, fondata de Bayfront Capital Partners (Toronto), o banca de investitii specializata in finantarea proiectelor miniere.

Pe pagina sa de prezentare, banca fondatoare se autodefineste drept o banca specializata in investitii de mica anvergura, de pana la 15 milioane USD. Aceasta a fost si prima intrebare a celor interesati de licitatia pentru Cupru Min: cum va plati Roman Copper suma de peste 200 milioane euro?

Marti, seful Oficiului Participatiilor Statului si privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Vladan, a declarat ca Roman Copper nu are nicio obligatie de investitii si de continuare a activitatii la Cupru Min, dar, daca va dori sa extraga cupru, atunci va trebui sa investeasca aproximativ 90 milioane de euro pentru a decoperta mari suprafete de teren. „Firma Roman Copper a fost infiintata in noiembrie 2011, special pentru a participa la pivatizarea Cupru Min. Nu stim cine se afla in spatele acestei firme, pentru ca nu suntem serviciu de informatii, dar daca era ceva suspect am fi fost informati. Nu vine nimeni sa isi bata joc de banii sai”, a adaugat Vladan, dupa ce a fost intrebat de presa daca OPSPI s-a interesat inainte de vinzarea Cupru Min in privinta potentialilor cumparatori.

Miercuri, la doua zile de la licitatie, Ministerul Economiei a anuntat ca, potrivit documentelor prezentate, Roman Copper va fi asistata de Bayfront, fondatoarea sa, in procesul de atragere a finantarii necesare pentru cumpararea Cupru Min.

Joi, intr-un interviu pentru Bursa, ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat ca noul proprietar al Cupru Min va fi obligat sa sustina investitiile de mediu cifrate la 19 milioane de euro.

In curs de actualizare

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro